Hodného nepálí: Kopřivy jsou levnou a dostupnou jarní surovinou, ze které připravíte královské lahůdky
Natáhněte rukavice a vydejte se na sběr mladých kopřiv. Natrhejte je a přidejte do jídel i koktejlů dříve, než se z nich stanou houževnaté rostliny plné vláken.
Asi nejklasičtějším způsobem, jak kopřivy v kuchyni využít, je přidat je do velikonoční nádivky. Pokud to nestihnete na Velikonoce, udělejte si ji klidně později – nádivka je totiž skvělá kdykoli. Mladé kopřivy jsou křehké, šťavnaté, plné vitaminů a skvěle mohou zpestřit jídelníček.
- Kopřivy můžete zužitkovat čerstvé, lze je ale i nasušit, třeba na čaj.
- Sbírejte je nejpozději v květnu, pak jejich stonky zdřevnatí a promění v houževnaté vláknité rostliny.
Listy mladých kopřiv využijete obdobně jako špenát, mangold nebo medvědí česnek.
- Můžete z nich připravit krémovou polévku, přidat je do masových rolád a nádivek, nasekat je do polévky.
- Přidejte je do míchaných vajíček nebo omelety, báječně to kopřivám sluší ve slaných koláčích a quiche.
- Listy kopřiv se dají také použít jen lehce dochucené a podušené jako přílohu k masu.
- Výtečné je kopřivové pesto, které můžete používat na těstoviny, do zálivek i rovnou na topinky.
Jak zpracovat kopřivy před použitím?
Při sběru kopřiv použíijte rukavice a sbírejte jen vršky rostlin s mladými lístky. Vybírejte čistá místa daleko od parků, silnic a průmyslových oblastí.
Po sběru je nejprve potřeba kopřivy proprat a spařit horkou vodou. Tím učiníte přítrž její žahavosti a vy se při další manipulaci nepopálíte.
Zdroj informací: časopis Apetit