Při výběru hledejte husté, kompaktní hlávky s krémově bílými růžičkami. Hlávka by měla být na svou velikost těžká a okolní listy by měly být jasně zelené a neměly by vykazovat známky vadnutí. Vyhněte se květáku, který je poškozený nebo jehož růžičky začaly hnědnout.
- Zkontrolujte spodní část hlávky. Pokud je měkká, není již čerstvá.
- Pokud květenství začalo žloutnout, je přezrálé.
- Mějte na paměti, že velikost květákové hlavy není známkou kvality.
Skladování květáku
Květák by se při skladování neměl omývat vodou. Skladujte ho v chladničce stonkem dolů v otevřeném plastovém sáčku nebo použijte děrovaný plastový sáček. Zabráníte tak nadměrné vlhkosti, která způsobuje rychlejší znehodnocení květáku. Vydrží vám 5 až 7 dní.
- Pokud je květák koupíte v podobě předem nakrájených růžiček, ztrácí svou čerstvost mnohem rychleji. Předkrájené růžičky skladujte maximálně 2 dny.
- Vařený květák by se měl v chladničce skladovat 2 až 3 dny.
- Květák můžete zblanšírovat a poté zmrazit a uchovávat v mrazničce až jeden rok.
S čím květák kombinovat?
Pro přípravu polévky je květák ideální zeleninou. Má specifickou, ale zároveň jemnou chuť a v kombinaci s dalšími ingrediencemi z něj vytvoříte mnoho polévkových variací.
- Pečená červená řepa ve spojení s květákem uchvátí nejen zemitou chutí, ale v krémovém podání i netradiční růžovou barvou.
- Kurkuma a římský kmín dodají květáku trochu exotiky a se špetkou kajenského pepře vás polévka lépe zahřeje.
- Do téměř jakékoliv květákové polévky se hodí krutóny, ať už chlebové či s bílého pečiva.
- Pokud nemáte rádi rozmixované polévkové krémy, květák nechte na kousky a polévku zahustěte např. krupičkou nebo vejci.
- Aby byla naopak konzistence i chuť polévky co nejjemnější, vlijte do ní před koncem varu smetanu.
Věděli jste?
- Bílá hlávka je zbytnělým květenstvím, které obklopují dlouhé zelené listy, které chrání květák před slunečním zářením a zabraňují tak vzniku chlorofylu. Právě proto, že je hlávka chráněna listy, zůstává bílá.
- Najdeme však i odrůdy zbarvené do fialova, oranžova nebo do zelena, který se označuje jako římský květák tzv. romanesco.
- Květák je blízký příbuzný brokolice a můžete ho jíst syrový i vařený.
- Má krémovou, nasládlou, lehce oříškovou chuť, a přestože se nejčastěji konzumují růžičky květáku, vhodný ke konzumaci, k přípravě polévky obzvlášť, je i stonek s listy.
- Květák je k dostání celoročně. Největší sezóny jsou obvykle na jaře a na podzim, v závislosti na podnebí.
Porcování květáku
- Z květáku odstraňte vnější listy.
- Ostrým nožem odřízněte z hlávky stonek.
- Po odstranění stonku zůstane střed s připojenými růžičkami.
- Začněte odřezávat růžičky od košťálu, přičemž u každé růžičky ponechte kousek stonku.
- Zbytek hlávky nakrájejte stejným způsobem a máte perfektní základ na jakoukoliv květákovou polévku.
Zdroje: RecipeTips, TheKitchn