Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Týdenní úsporná kuchařka 10. díl: Zapečený květák jako český evergreen vs. španělská tortilla de patatas

Týdenní úsporná kuchařka 10. díl: Zapečený květák jako český evergreen vs. španělská tortilla de patatas
ZDROJ: Apetit

Růst cen nenahrává nákupům drahých surovin, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto chutně a výživně!

1. Zapečený květák s bramborami

Květák a brambory jsou po řadu let nerozlučnou dvojkou a lze je společně uvařit na mnoho způsobů. Ať už jako květákový mozeček s vařenými brambory nebo ho obalit v trojobalu a připravit smažený květák. Skvělá je i naše zapečená varianta.

  • I když květák není naše typicky zimní zelenina a mimo sezónu se dováží, v akci je možné ho koupit i okolo třiceti korun.
  • Pokud si koupíte čerstvou pažitku, použijete ji ještě v dalším receptu. Jinak ji můžete nahradit zelenou natí petrželky, řeřichou nebo zelenou částí pórku nakrájenou na drobno.

2. Zelňačka se šťouchanými bramborami

Jde o nevšední variaci na klasickou zelňačku, která by se právem mohla ucházet o titul královna zimních polévek. Tato je navíc natolik vydatná, že ji bez obav můžete servírovat i jako hlavní jídlo. Její přípravu zvládnou i začátečníci. Součástí receptu je také videonávod s přesným postupem, aby byl váš výsledek dokonalý.

  • Gró polévky tvoří kysané zelí, které si můžete několik dní předem vyrobit sami podle postupu zde. A s minimem nákladů!
  • Místo klobásy vyzkoušejte uzená vepřová žebra. Uvařte z nich silný vývar a zbytky masa oberte. Obojí poslouží jako výborný základ do polévky.

3. Červenočočkové karbanátky

Karbanátky nemusí být vždy jen z mletého masa. V našem případě jsme použili červenou čočku, která je nejen lehce stravitelná, ale její další výhodou je, že se nemusí předem namáčet. Takže si karbanátky můžete připravit okamžitě, jakmile na ně dostanete chuť.

  • Místo použitého kari koření vyzkoušejte klasickou karbanátkovou kombinaci česnek a majoránku.
  • Nebo do směsi přidejte na jemno nakrájená a okapaná sušená rajčata naložená v oleji.
  • Jako přílohu zvolte bramborovou kaši nebo ze zbytku květáku připravte pyré.

4. Španělská tortilla de patatas

Pod pojmem „tortilla“ si často představíme slabou placku. Ale v tomto případě se jedná o placku z vařených brambor zalitou rozšlehanými vajíčky. Na její zhotovení si vystačíte se základními surovinami a dokonce i s minimem kuchařských znalostí.

  • Jedná se o jídlo, které můžete podle chuti a dostupných surovin obměňovat. Inspiraci naleznete po rozkliknutí receptu.

5. Hrachová kaše s opečenou cibulkou a klobáskou

Staročeská říkanka říká: „hrách a kroupy, to je hloupý“, ale s tím nemůžeme souhlasit. Pryč jsou doby, kdy byla tato luštěnina na talíři tak často, že se jí lidé začali posmívat. Pomalu se vrací na náš stůl Pojďme pomalu opět vrátit na náš, tentokrát v podobě chutné kaše s opečenou cibulkou a klobáskou.

  • Pokud budete kaši připravovat z celého hrachu, dejte ho namočit o trochu víc, než potřebujete do receptu. Přebytečné množství vložte na klíčící misku a vypěstujte si čerstvé a křupavé hrachové výhonky.
  • Loupaný půlený hrách namáčet nemusíte, ale i přesto, pokud máte čas, vložte ho alespoň na hodinu do studené vody. Nabobtná a rychleji se uvaří.
  • Čerstvou majoránku klidně nahraďte sušenou.

6. Nudle se zelím a slaninou

Jednoduché staročeské jídlo si můžete připravit z pouhých šesti surovin. Kombinace připomíná slovenské halušky s brynzou, přesto je na přípravu mnohem jednodušší a také jsou použity levnější suroviny.

  • Uvedené široké nudle můžete vyměnit za špecle.

7. Kuřecí burger s rukolou a zelným salátem

Burger nemusí být vždy jen z hovězího masa. V našem případě jsme použili mleté kuřecí, které je finančně dostupnější. Bylinky zvolte podle chuti a dostupnosti. Chutný bude třeba jen s pažitkou, která mu dodá patřičnou štiplavost nebo jemnou natí zelené petrželky.

  • Na zelný salát můžete použít i zelí, které vám případně zbylo z předchozího receptu.

Zdroj informací: Apetit

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova