Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kde ochutnat nejlepší frgál? Na Valašsku!

Kde ochutnat nejlepší frgál? Na Valašsku!
sdílet:

Tenké kynuté koláče s hruškovou náplní se na Valašsku pečou po staletí. Ten nejdokonalejší ze všech hledá už dvanáctý rok soutěž O nejlepší valašský frgál. Zapojit se může každý.

Recepty na nadýchané koláče s typickou náplní patří k rodinným pokladům. Začátečníkům může kynuté těsto připadat složité, stačí si ale osvojit pár pravidel, a rychle zjistí, že to s ním až tak komplikované není. S podobnými obavami se určitě nepotýkají pekařky a pekaři, kteří se rozhodli zapojit do soutěže O nejlepší valašský frgál, jež každoročně patří k vrcholům Karlovského gastrofestivalu. Ten se letos koná o víkendu 4. až 6. října ve Velkých Karlovicích na Valašsku. Soutěž proběhne v neděli 6. října. Zahájena bude v pravé poledne. V porotě usedne i Ladislav Frgal a vítězka loňského klání Zdenka Úlehlová, která bodovala se svým hruškovým frgálem. Pomleté a uvařené sušené hrušky patří k tradičním náplním valašských koláčů.

Sladký symbol Valašska

Frgály patří už několik staletí k nejchutnějším symbolům valašské kuchyně. Podle stejného receptu je již po generace pečou u příležitosti velkých svátků, a tak si na nich na Valašsku pochutnávají na Velikonoce, Vánoce či při křtinách či svatbách. Ten jediný a pravý frgál má v průměru 30 cm, váží 600 gramů a plní se jednodruhovou náplní. Tou tradičně bývají již zmiňované sušené švestky, které se namočí, pomelou, uvaří a dochutí. V náplni se však mohou objevit i povidla, tvaroh, mák či méně obvyklé experimenty jako borůvky, ořechy, ryngle či dýně.

Při soutěži O nejlepší valašský frgál porota posuzuje především dodržení daných parametrů. Zajímá ji také vzhled, tvar, chuť a vůně koláče i poměr náplně k těstu a originální pojetí daného tématu. Loni dostala porota k ochutnání 83 koláčů. Klání se mohou účastnit jak profesionálové, tak amatérští pekaři a pekařky. Chcete se zapojit? Podívejte se na pravidla na www.karlovskygastrofestival.cz.

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín