Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Aligot
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.7/5 Počet hodnocení: 27
Do 20 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3198 kcal
Bílkoviny 76 g
Sacharidy 202 g
Tuky 225 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Francouzská delikatesa v podobě lahodné bramborové kaše se sýrem doprovodí pečení maso i grilovanou zeleninu.

Suroviny

varný typ A
sýr 500 g
tomme nebo cantal
česnek 3 stroužky
drcený
250 ml
plnotučné mléko
máslo 150 g
sůl a pepř

Postup

1

Brambory vařte ve slupce 40–45 minut doměkka. Sýr nastrouhejte nahrubo. Česnek oloupejte.

2

Zahřívejte mléko s máslem, až se tuk rozpustí.

3

Uvařené brambory slijte a oloupejte. Poté je protlačte mačkadlem na brambory nebo pasírovačem. Vraťte do hrnce a chvilku ještě za stálého míchání zahřívejte, aby se odpařila přebytečná voda. Ztlumte, přilijte mléko s máslem, přidejte česnek a dobře vymíchejte. Přisypte sýr a dřevěnou vařečkou míchejte, dokud sýr s bramborami nevytvoří kompaktní hmotu, která se táhne za zvednutou vařečkou v jednom silném vláknu. Osolte a opepřete a podávejte.

NĚCO NAVÍC

Bramborová kaše s takovým podílem sýra, že připomíná spíše fondue, pochází z kraje L’Aubrac. Aligot je výborný samotný, se zeleninou a zejména s francouzskými čerstvými klobáskami.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/11

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?

Ne vše staré je špatné, což jistě platí o retro sladkostech. Některé z nich přežily obě války, minulý režim i jeho pád a pár z nich dokonce vstoupilo do nového tisíciletí, jiné jsou již jen mlhavou vzpomínkou, kterou si naše paměť...