Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Amaretto cheesecake se slaným karamelem

Amaretto cheesecake se slaným karamelem

Hodnocení receptu
5/5 Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Pro zkušené

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4124 kcal
Bílkoviny 81 g
Sacharidy 407 g
Tuky 233 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

KORPUS
sušenky 180 g
karamelové - lotusky
Krém
vejce 2 ks
Poleva
sůl mořská ½ ČL
voda 20 ml

Postup

1

Nejdříve si připravíme korpus. Sušenky důkladně rozdrtíme, nebo rozmixujeme. Přidáme změklé máslo, likér a propracujeme. Kulatou dortovou formu s odnímatelným okrajem vyložíme pečícím papírem, sušenkový základ vsypeme na dno a důkladně napěchujeme do formy.

2

Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a 10 minut zapékáme. Poté formu vyjmeme a korpus necháme zcela vychladnout. 

3

Mezitím si připravíme krém ze sýru Philadelphia. Sýr vyklopíme do mísy, přidáme cukr, zakysanou smetanu, likér, hladkou mouku, vejce a důkladně vyšleháme. Krém naneseme na vychladlý korpus a uhladíme.

4

Takto připravený cheesecake vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 10 minut. Poté teplotu snížíme na 120 °C a pečeme dalších 35 - 40 minut. 

5

Upečený cheesecake necháme v troubě dojít a zcela vychladnout (dvířka trouby necháme částečně pootevřená). Po vychladnutí formu opatrně projedeme po okrajích nožem a okraj formy odstraníme. Cheesecake uložíme do chladu. 

6

Připravíme si slaný karamel. Na silnostěnnou pánev vsypeme cukr a za stálého míchání necháme cukr zcela rozpustit. Poté opatrně přilijeme horkou vodu se smetanou a za stálého míchání a na mírném ohni prohříváme, dokud není karamel krásně hladký. Chce to trochu trpělivosti. Na závěr do karamelu přidáme hrubozrnnou sůl. Hotový slaný karamel necháme z části vychladnout. 

7

Slaným karamelem přeléváme hotový cheesecake a podle vlastní fantazie dozdobíme - lze použít hrubozrnnou sůl i cukr, lístky máty či meduňky, kousky karamelu apod. 

8

Amaretto cheesecake se slaným karamelem krájíme na porce a podáváme jako velmi sytý dezert, kterého stačí opravdu jen kousek. Je výborný!

Autor: Emischka

Apetit magazín