Zeleného lupení všeho druhu je na jaře všude plno. Nepatří jen do salátů, v tomto receptu na báječnou polévku zužitkujete rozmanité jarní druhy.
Suroviny
rostlinný olej
1
PL
cibule
1
ks
nakrájená nadrobno
vývar zeleninový
1,5
l
brokolice
1
ks
rozebraná na růžičky
medvědí česnek (čerstvý)
2
svazky
polníček
120
g
nebo lépe jarní lupení (např. mladé kopřivy, bršlice kozí noha, pampeliška, sedmikráska, jitrocel) a výhonků (např. hráškových)
baby špenát
1
hrst
smetana na vaření
125
ml
nebo kokosové mléko
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na hranolky
pastinák
4
ks
oloupaný
rostlinný olej
1
PL
K podávání
hráškové výhonky
sezamová semínka
bílá
Postup
1
Troubu předehřejte na 180°C. Pastinák nakrájejte na hranolky. Vsypte na plech vyložený pečicím papírem, zakápněte olejem, promíchejte a pečte cca 15–20 minut.
2
Na polévku rozehřejte v hrnci olej, vsypte cibuli a nechte zesklovatět. Přilijte vývar, vsypte brokolici, medvědí česnek a nechte 5 minut vařit. Přidejte polníček či jiné lupení, špenát, přilijte smetanu a vše rozmixujte dohladka. Osolte a opepřete.
3
Ozdobte medvědím česnekem, chia semínky, hráškovými výhonky a sezamem a podávejte s pastinákovými hranolky lehce posypanými chia semínky.