Chlupaté se jim říká kvůli nitkám strouhaných brambor, které z nich trčí jako chlupy. Jakou mouku na chlupaté knedlíky? Čím hrubší mouka, tím nadýchanější knedlíky budou. Čím hladší mouka v těstě, tím lépe budou knedlíky držet. Skvělé budou s jakoukoli.
Suroviny
Postup
Brambory oloupejte a pak nastrouhejte najemno na struhadle nebo v robotu.
Ze strouhaných brambor na cedníku důkladně vymačkejte většinu vody. Brambory vložte do mísy, osolte, rozklepněte k nim vejce a promíchejte. Pak do hmoty postupně zapracujte tolik mouky, aby vzniklo těsto, o něco hustší než na bramboráky.
Namočenými lžícemi odkrajujte a tvarujte z těsta malé šišky a vkládejte je do hrnce s vroucí osolenou vodou. Pokud nejste tak nároční na tvar, vystačíte si s jednou lžící nebo jen s mokrou rukou. Teprve až budou všechny knedlíčky plavat, zvyšte pod hrncem plamen.
Během vaření odšťouchávejte knedlíčky vařečkou ode dna. Vařte je doměkka, zhruba deset až patnáct minut – záleží mimo jiné na jejich velikosti. Měkké knedlíčky cedníkem vyberte, nechte odkapat a pak vložte do pekáčku.
V pekáčku knedlíčky zasypte odkapaným kysaným zelím i nakrájenou cibulí a promíchejte.
Jako samostatné jídlo podávejte chlupaté knedlíky s nasekanou cibulkou opečenou na sádle, případně s vyškvařenými kostičkami anglické slaniny. Jsou výborné také jako příloha k pečenému masu.
NĚCO NAVÍC
Druh mouky volte podle toho, jaké knedlíky vám chutnají. Když sáhnete po hladké mouce, budou tužší a hutnější; jen tak se nerozvaří. Knedlíky z hrubé mouky bývají nadýchanější a měkčí, mívají ale větší sklon k rozváření.
TIPY
- Brambory - Na všechny druhy bramborových knedlíků, bramborové placky i bramboráky jsou ideální brambory varného typu BC a C.
- Najisto - Chcete-li mít jistotu, že samotné vaření proběhne k vaší spokojenosti, uvařte nejprve jeden kousek na zkoušku. Pokud bude rozvařený, zapracujte do těsta další mouku. Jestliže bude knedlík na váš vkus příliš tvrdý, přidejte do těsta trochu másla.
- Hromadně - Pokud máte dojem, že byste nestihli sázet knedlíčky přímo do hrnce dost rychle – aby byly jednotlivé kousky stejnoměrně uvařené –, tvarujte je a skládejte s menšími rozestupy na větší prkénko nebo na menší vál. Až budou všechny připravené, přesuňte je opatrně do hrnce s mírně vroucí osolenou vodou.
- Bělení - Brambory můžete pro jistotu strouhat do studené vody se lžící octa, aby se zpomalilo hnědnutí. Potom ale budou vyžadovat zvláštní zacházení – vodu z nich musíte velmi důkladně vymačkat a pak je polít trochou horkého mléka
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Slovanská kuchyně na talíři: výběr 40 ověřených receptů(40 receptů)
- 20x levně: Jak úsporně a chutně připravit brambory pro každou příležitost(21 receptů)
- Chlupaté knedlíky: Dokonalá bramborová příloha i hlavní chod za pár korun(8 receptů)
- Krajové speciality z brambor jako tip na rychlé a chutné večeře. Připravte si prostá jídla našich předků(18 receptů)
Komentáře
Chlupaté knedlíky jak od mé maminky či pratety, babičky, prostě klasická staročeská krmě. Vynikající recept na chlupaté halušky - jak se jim říká u nás ve Slezsku, ale mám je rád i v různých obměnách (např.s vařenými bramborami, nebo s kostičkami osmaženého rohlíku, do těsta vmíchanou listovou zeleninou atd.) Jsou rovněž vynikající jako přílohové
např. k uzenému masu se zelím a p. Já je například zbožňuji, když zbudou od oběda,
rozkrájené na menší kousky a osmahnuté dozlatova na vyškvařené slanině, zapíjené
černou kávou (Meltou).