Tahle příjemně lehká zmrzlina se obejde bez smetany. Nezbytností je však přidání glukózy, bez níž by v mrazáku ztvrdla na kámen. Doporučujeme použít zmrzlinovač, bez něj nebude zmrzlina dokonale jemná a hladká.
Suroviny
Postup
V míse rozmíchejte 6–7 lžic mléka s kakaem a kukuřičným škrobem na pastu. Zbylé mléko nalijte do rendlíku, přidejte pepř a na mírném ohni zahřívejte těsně pod bod varu. Jakmile je směs horká, odstavte, vsypte čokoládu a míchejte, než se rozpustí.
Cukr a žloutky dejte do mísy a elektrickým šlehačem šlehejte 5 minut do pěny. Přidejte glukózu a pastu z kakaa, škrobu a mléka. Společně prošlehejte a nalijte do rendlíku k horkému mléku s rozpuštěnou čokoládou. Zamíchejte, aby se směs propojila. Rendlík vraťte na plotnu a na mírném ohni zahřívejte za stálého míchání 10 minut, až směs začne houstnout.
Směs přelijte přes cedník (zachytí případné sraženiny ze žloutků) do čisté nádoby a co nejrychleji ji zchlaďte, třeba vložením nádoby do studené vody s ledem. Jakmile směs zchladne, přitiskněte na její povrch potravinovou fólii, aby se nevytvořil škraloup, a dejte ji na několik hodin nebo přes noc do lednice. Studenou směs nalijte do zmrzlinovače a umíchejte.
Zmrzlinu jezte ihned (bude mít konzistenci točené) nebo ji dejte na 2 hodiny zpevnit do mrazáku. Před podáváním nechte pár minut povolit.