Nejvíc potěší dárek vlastnoručně vyrobený. Dejte si záležet nejen na přípravě, ale i na balení!
Suroviny
Postup
Chilli papričky a papriky rozmixujte v robotu s česnekem, solí a cukrem na hrubší pyré. Přesuňte do skleněné nádoby, zakryjte potravinovou fólií a nechte při pokojové teplotě pár dní fermentovat, než se objeví první bublinky. Pak dopřejte omáčce ještě 2–3 dny a jednou denně promíchejte – nejlépe plastovou nebo dřevěnou vařečkou.
Směs promixujte dohladka a protřete přes síto. Vlijte do pánve, přidejte ocet a rybí omáčku, přiveďte k varu a nechte zhoustnout. Nechte zchladnout a dochuťte cukrem, octem či rybí omáčkou.
Srirachu rozlijte do lahviček, a pokud chcete, ještě ji zavařte. Nebo omáčku zno- vu přiveďte k varu a pak plňte do lahviček. Po otevření uchovávejte v lednici.