Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Drobenkový koláč s jablky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.9/5 Počet hodnocení: 57
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6217 kcal
Bílkoviny 99 g
Sacharidy 696 g
Tuky 324 g
Vláknina 76 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rafinovaně jednoduchý a jednoduše rafinovaný… Jablečný koláč obsahuje samé zdánlivě obyčejné suroviny, ovšem výsledek je všechno, jen ne obyčejný. Je křehký, krémový i křupavý a v ústech se jen rozplývá. 

Suroviny

kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
máslo 125 g
oloupaná, zbavená jádřinců a nakrájená na čtvrtky a na plátky
vejce 2 ks
nebo hustého smetanového jogurtu
hnědý cukr ½ hrnku
semínka vyškrábnutá
sůl 1 špetka
na posypání
Na drobenku
skořice 1 špetka
sůl 1 špetka
máslo 125 g

Postup

1

Troubu předehřejte na 175°C a vymažte či vyložte pečicím papírem formu o průměru 20 cm.

2

V robotu promixujte mouku, cukr a kypřicí prášek. Přidejte máslo a promixujte na drobenku. Zhruba 3/4 jí vsypte na dno formy, neupěchovávejte, jen s formou kružte, ať se drobenka rozloží, a trochu ji vyhrňte i do stran. Na drobenku nasypte jablka tak, aby se nedotýkala stěn formy. Posypte zbylou drobenkou a dejte péct do trouby na 20 minut.

3

Mezitím v misce prošlehejte vejce, smetanu, zakysanou smetanu, cukr, vanilku a špetku soli. Koláč po 20 minutách vytáhněte a vlijte na něj připravenou směs. Vraťte do trouby a pečte ještě 20 minut.

4

V misce promněte všechny ingredience na drobenku – měly by tvořit větší hrudky. Posypte jimi koláč a vraťte ještě na 20 minut do trouby. Hotový koláč vytáhněte a nechte 10–15 minut stát, pak jej opatrně vyjměte z formy a nechte vychladnout. Podávejte sypaný moučkovým cukrem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/3

Apetit magazín