Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180°C. Ve velkém, nejlépe litinovém kastrolu rozehřejte na silném ohni olej a opečte maso ze všech stran dohněda, podle potřeby po dávkách. Vyjměte ho na talíř a odložte.
Do uvolněného kastrolu vsypte cibuli a za občasného promíchání opečte na středním ohni lehce dozlatova. Vmíchejte česnek. Pak hned do kastrolu vraťte maso, osolte a opepřete. Podlijte vínem a balzamikovým octem, přiveďte k varu a pár minut vařte, aby se odpařil alkohol a ocet. Přidejte všechna rajčata, med, bobkový list, rozmarýn, rozinky a citron. Dolijte vodou, aby maso bylo ponořené.
Přiveďte k varu, pak dejte do trouby a pečte cca 2 hodiny (není nutné přiklopit, v případě nutnosti podlijte horkou vodou), aby maso změklo. Zhruba čtvrt hodiny před dopečením přidejte olivy. Podle chuti dosolte a dopepřete, popřípadě dolaďte balzamikem. Podávejte posypané petrželkou (část lze i vmíchat) a piniovými oříšky. Jezte s chlebem pita či jiným pečivem nebo hranolky či vařenými bramborami.
NĚCO NAVÍC
Pokud chcete mít jistotu, že citron nedá jídlu poněkud nahořklou příchuť, na kterou u nás nejsme zvyklí, přidejte místo okrájeného citronu jen vymačkanou šťávu.