Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dušené hovězí po řecku s rozinkami
Dušené hovězí po řecku s rozinkami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dušené hovězí po řecku s rozinkami

5/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7108 kcal
Bílkoviny 401 g
Sacharidy 328 g
Tuky 427 g
Vláknina 54 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

olivový olej panenský 4 PL
jemné chuti
přední (na dušení), nakrájené na kostky
velké, nakrájené nadrobno
česnek 3 stroužky
nakrájené nadrobno
sůl
pepř
čerstvě mletý
suché
balzamikový ocet 100 ml
+ na doladění
rajčata cherry 250 g
přepůlená
med 2 ČL
rozmarýn 2 snítky
nesířené, nejlépe korintky, propláchnuté
s okrájenou kůrou, nakrájený na tlustá kolečka a zbavený semínek (viz Něco navíc)
Kalamata
petrželka
hladkolistá, nasekaná, množství podle chuti
piniové oříšky 4 PL
opražené

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C. Ve velkém, nejlépe litinovém kastrolu rozehřejte na silném ohni olej a opečte maso ze všech stran dohněda, podle potřeby po dávkách. Vyjměte ho na talíř a odložte. 

2

Do uvolněného kastrolu vsypte cibuli a za občasného promíchání opečte na středním ohni lehce dozlatova. Vmíchejte česnek. Pak hned do kastrolu vraťte maso, osolte a opepřete. Podlijte vínem a balzamikovým octem, přiveďte k varu a pár minut vařte, aby se odpařil alkohol a ocet. Přidejte všechna rajčata, med, bobkový list, rozmarýn, rozinky a citron. Dolijte vodou, aby maso bylo ponořené.

3

Přiveďte k varu, pak dejte do trouby a pečte cca 2 hodiny (není nutné přiklopit, v případě nutnosti podlijte horkou vodou), aby maso změklo. Zhruba čtvrt hodiny před dopečením přidejte olivy. Podle chuti dosolte a dopepřete, popřípadě dolaďte balzamikem. Podávejte posypané petrželkou (část lze i vmíchat) a piniovými oříšky. Jezte s chlebem pita či jiným pečivem nebo hranolky či vařenými bramborami.

NĚCO NAVÍC
Pokud chcete mít jistotu, že citron nedá jídlu poněkud nahořklou příchuť, na kterou u nás nejsme zvyklí, přidejte místo okrájeného citronu jen vymačkanou šťávu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/1

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč