Džuveč je původně turecký pokrm, dnes rozšířený v mnoha verzích po celém Balkáně. My jsme si oblíbili chorvatskou variaci na toto téma. Pokud jste milovníky jídel z jednoho hrnce, džuveč rozhodně vyzkoušejte.
Suroviny
Postup
Ve velké hluboké pánvi nebo rendlíku rozehřejte olej a opečte na něm cibuli a mrkev doměkka. Ke konci do pánve přidejte utřený česnek.
Vsypte nakrájené maso a opečte ze všech stran.
Do masového základu přidejte papriky a scezená rajčata (šťávu uchovejte) a společne orestujte.
Vlijte litr horké vody, osolte, opepřete a duste na mírném ohni asi hodinu, aby maso i papriky změkly.
Pak ochuťte mletou paprikou a přilijte uchovanou šťávu z rajčat.
Doprostřed nasypte propláchnutou rýži a míchejte jen tak, aby se nepřichytila ke dnu. Vařte spoločně dalších 20 minut, dokud nebude rýže uvařená.
Podle potřeby dochuťte solí a pepřem a svařte na hustotu, kterou máte rádi.
Džuveč podávejte posypaný čerstvou petrželkou.
NĚCO NAVÍC
Nadchne nejen milovníky leča. Na džuveč jsme použili univerzální ,obyčejnou‘, dlouhozrnnou rýži. Můžete ale zaexperimentovat i s jinou, držte se však spíš středních či dlouhých zrn.