Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Extra čokoládový dort

Extra čokoládový dort

Hodnocení receptu
4.3/5 Počet hodnocení: 111
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7724 kcal
Bílkoviny 128 g
Sacharidy 544 g
Tuky 533 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Na korpus
lze nahradit podmáslím
vejce 4 ks
rostlinný olej 150 ml
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
lze nahradit 1 PL vanilkového extraktu
sůl 1 ČL
káva 3 PL
nalámaná na kousky
Na krém
máslo 100 g

Postup

1

Netradičně začneme s přípravou krému. Do středního hrnce vlijte smetanu, nalámejte čokoládu a máslo a za stálého míchání nechte rozpustit. Poté si hrnec dáme stranou a necháme krém alespoň trochu vychladnout (čas od času promícháme). Nakonec ho necháme v lednici, dokud směs neztuhne do konzistence krému (zabere zhruba 3 hodiny, záleží na čokoládě).

2

Dort na obrázku je dělaný z porce a půl v 24 cm formě. Sepsané ingredience vystačí na vyšší dort, pečený ve formě s průměrem 20 cm. 

3

Nejdříve si vyšlehejte bílky s trochou soli dotuha.

4

Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte zakysanou smetanu, kávu, vanilku, kakao, mouku smíchanou s práškem do pečiva, olej a zamíchejte.

5

Po částech opatrně vmíchejte vyšlehané bílky, a nakonec přidejte nalámanou čokoládu a naposled lehce promíchejte. Těsto vlijte do formy vymazané máslem a vyložené pečícím papírem. Dejte péct na cca 45 minut do předehřáté trouby na 180 stupňů. 

6

Korpus po vyndání nechte zcela vychladnout a poté ho dvakrát rozkrojte. Mezi každou část namažte ztuhlý krém (nechte si i na vršek dortu a kraje) a dejte na 30 minut do lednice. Nakonec můžete již ztuhlý dort ještě upravit stěrkou nebo horkým nožem. Nechte ho odpočinout minimálně 2 hodiny, ale lépe přes noc. 

7

Konečný výtvor můžete ozdobit ovoce, čokoládou, jedlými květy nebo čímkoliv, co vás napadne. Krásně vypadá i bez ozdobení, čistě jako Naked cake. A skvěle chutná v každém případě!

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč