Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.6/5 Počet hodnocení: 9
Do 30 minut Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3546 kcal
Bílkoviny 146 g
Sacharidy 286 g
Tuky 186 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vyšlápněte si s kamarády na pořádný výlet a pak je pozvěte na skvělou sytou fazolovku. Nejlepší je uleželá, takže si ji připravte den předem podle našeho podrobného návodu.

Suroviny

fazolky zelené 350 g
olej 2 PL
rajčatová passata - pyré 500 ml
vývar 1 l
pepř mletý 4 kuliček
sůl
pepř
Na ozdobu
vejce 3 ks
natvrdo
na posypání

Postup

1

Cibuli nakrájejte nadrobno, klobásy (nejlépe ostravské) na kolečka. Nerozmrazené fazolky vhoďte do vroucí osolené vody (stačí půl litru), přiveďte k varu a dvě až tři minuty vařte. Rozpalte olej. Dejte na něj cibulku, stáhněte plamen a smažte asi tři minuty, až zvláční.

2

K cibulce vhoďte klobásu a smažte asi pět minut, aby se zatáhla. Základ poprašte moukou a promíchejte, ať se cibulka i uzenina dobře obalí ve vzniklé jíšce. Na chvíli odstavte hrnec z ohně a za stálého míchání (aby se nevytvořily žmolky) vlévejte rajčatové pyré.

3

Do polévkového základu přilijte fazolky i s vodou, ve které se vařily, a vývar. Promíchejte, vhoďte koření a přiveďte k varu. Pak stáhněte plamen a nechte částečně zakryté a za občasného promíchání probublávat na sporáku ještě asi deset minut. Dochuťte solí a pepřem.

4

Podávejte s pečivem (třeba s dalamánky s datlemi a fíky), ozdobené kopečkem kysané smetany a vejcem natvrdo, hustě posypané nadrobno nasekaným koprem.

Pro vegetariány
Tato polévka chutná výborně, i když úplně vynecháte uzeninu. Můžete ji také nahradit uzeným tofu.

Související články

Komentáře

04.10.2014 18:38

Nás neoslnila, očekávala jsem plnější chuť. V receptu je na můj vkus příliš mouky, příště dám max. 2 lžíce.
Musela jsem přidat ocet na dochucení.
Výborně ji doplňuje kváskový chléb.

17.09.2008 11:29
Zelené fazole - jedná sa o fazuľové stručky, alebo o fazuľu?
17.09.2008 13:44
podle mě o lusky...

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...