Tam, kde na jihovýchodě a východě Asie nezapovídá konzumaci vepřového islám, jsou jeho tučné části, třeba bůček, považovány za nejcennější. V tomto filipínském pokrmu dodává neškvařené sádlo chuť hovězímu.
Suroviny
Postup
Každou kostku masa prořízněte uprostřed ostrým tenkým nožem a otvorem protáhněte špalík sádla. Odložte stranou.
V hrnci na středním ohni rozehřejte olej. Vsypte brambory a mrkev a opékejte mírně dohněda. Vyjměte z hrnce. Vsypte cibuli a česnek a opečte doměkka. Vsypte maso a za občasného promíchání ho opečte mírně dohněda. Vlijte citronovou šťávu a sójovou omáčku a prohřívejte ještě 2–3 minuty. Přidejte rajčátka, 500 ml vody a bobkové listy. Přiveďte k varu a seberte pěnu či ,nečistoty‘, které možná vyplavaly na hladinu. Zmírněte oheň, přiklopte a vařte zhruba 1,5–2 hodiny, aby maso změklo. Pokud by se tekutina příliš odpařila dříve, než maso změkne, přilijte vodu (klidně i několikrát, vždy cca 100 ml).
Pak vsypte odložené brambory a mrkev. Dále duste, až brambory změknou a omáčka zmenší objem, 20 minut. Přidejte papriky a vařte cca 2 minuty, aby zkřehly, ale zůstaly křupavé. Podle chuti osolte a opepřete. Jezte horké. Vhodná příloha: dušená dlouhozrnná rýže.