Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Galetka à la vichyssoise
ZDROJ: Apetit
sdílet:
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3761 kcal
Bílkoviny 84 g
Sacharidy 318 g
Tuky 227 g
Vláknina 50 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Slavná francouzská pórková polévka v podobě lahodné galetky – poslouží jako předkrm i odpolední svačina. Galetku à la vichyssoise totiž můžete podávat teplou i studenou.

Suroviny

máslo 115 g
sůl ¼ ČL
voda ¼ hrnek
ledová
vejce 1 ks
prošlehané, na potření
Na marinádu
olivový olej 60 ml
med 1 PL
hořčice dijonská 1 ČL
tymián
čerstvý, pár snítek
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na náplň
menší, na tenké plátky
pórek 1 ks
velký, na silnější kolečka
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na bešamel
hořčice dijonská 2 ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
mletá
mléko 300 ml

Postup

1

Máslo promněte rukama s moukou a solí (nebo rozsekejte v robotu).

2

Jogurt prošlehejte s citronovou šťávou a vodou a potom rychle zapracujte do máslové mouky.

3

Těsto zformujte do koule, zabalte do potravinářské fólie a dejte na 30 minut do lednice odpočinout.

4

Na marinádu prošlehejte všechny ingredience. Troubu předehřejte na 200°C.

5

Brambory na náplň krátce povařte ve vroucí vodě (aby zůstaly na skus), dejte do mísy k marinádě, promíchejte a zatím odložte.

6

V pánvi rozehřejte máslo a na mírném plameni na něm opékejte pórek do změknutí. Cibuli nakrájejte na kostičky.

7

Na bešamel rozpusťte v rendlíku máslo, zaprašte moukou a umíchejte jíšku, přidejte hořčici, sůl, pepř a špetku papriky a promíchejte.

8

Přilijte mléko a nechte za stálého míchání na mírném plameni lehce zhoustnout, zhruba 5 minut.

9

Těsto vyválejte na kolo o průměru 40 cm (nebo dvě menší) a přeneste ho na plech vyložený pečicím papírem. Potřete bešamelem, nechte cca 3cm okraj volný.

10

Na bešamel rozložte namarinované brambory a pórek a posypte červenou cibulí.

11

Volný okraj přehněte a nařaste přes náplň, potřete vejcem a posypte vločkovou solí. Pečte 20 minut.

NĚCO NAVÍC
Do bešamelu můžete přidat 3 lžíce nastrouhaného sýru typu gruyére nebo parmazánu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/6

Apetit magazín