Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Gratinovaná dýně se šalvějí

Gratinovaná dýně se šalvějí

5/5 Počet hodnocení: 6
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1021 kcal
Bílkoviny 9 g
Sacharidy 24 g
Tuky 103 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Gratinovaná dýně je skvělou podzimní přílohou k různým úpravám masa, ale obstojí i jen tak samotná jako hřejivá večeře.

Suroviny

150 ml
plnotučné mléko
hořčice dijonská 1 ČL
chilli sušené 1 špetka
nebo podle chuti
česnek 1 stroužek
drcený
šalvěj 1 hrst
lístky, nasekané
sůl
pepř
čerstvě mletý
1 kg
máslová dýně oloupaná, zbavená semínek, nakrájená na tenké klínky

Postup

1

Troubu předehřejte na 190°C, horkovzdušnou na 170°C. Všechny suroviny až po šalvěj dejte do rendlíku, pořádně osolte a opepřete a ohřejte na středním ohni těsně pod bod varu. Odstavte.

2

Do mělké zapékací nádoby naskládejte klínky dýně a zalijte je tekutinou z rendlíku. Pečte 30-40 minut (v polovině pečení potopte dýni do tekutiny vařečkou či obracečkou), aby dýně změkla a povrch zezlátl a bublal. Před podáváním nechte 10 minut odpočívat.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/9

Apetit magazín