Jedno z belgických národních jídel Carbonade flamande se podobá guláši. Mrkev můžete vynechat, stejně tak vývar, a místo něj použít jen pivo. Hovězí na pivu bude skvělé v obou případech.
Suroviny
Postup
Rozehřejte troubu na 150°C. Maso osolte, opepřete a poprašte hladkou moukou. Ve velkém žáruvzdorném hrnci s těžkým dnem rozehřejte olej a opečte na něm postupně maso dozlatohněda. Maso vyjměte, přidejte do hrnce máslo a vsypte cibuli, posypte ji solí a cukrem na pomalém ohni restujte, až zkaramelizuje. Pokud by příliš tmavla, podlijte ji trošičkou vody a pokračujte v opékání – cibule musí být zlatohnědá, ale ne spálená! Přidejte bobkový list a tymián, vraťte do hrnce maso a zalijte pivem a vývarem, aby bylo maso těsně ponořené.
Vložte do trouby a přiklopené duste cca 1,5 hodiny. Pak vyjměte, podle potřeby dolijte vývar a přidejte špalíky mrkve. Perník rozdělte na několik plátků, natřete je hořčicí a namazanou stranou vložte do hrnce. Znovu přiklopte a duste, dokud není maso měkké a perník se v omáčce nerozplyne. Pak vyjměte koření, podle chuti dosolte, dopepřete. Podávejte s hranolky.