Písmenka v polévce milují všechny děti, ale s tímhle poctivým hovězím vývarem s masem, mrkvičkou a hráškem rozhodně zabodujete i u dospělých.
Suroviny
Postup
Do hrnce dejte všechny suroviny na vývar, zalijte 3 litry vody a mírně osolte. Přiveďte k varu, chvíli vařte zprudka a sbírejte pěnu. Pak zmírněte oheň a přiklopené zvolna vařte asi 2–3 hodiny, aby maso změklo a dalo se hezky obírat. Průběžně kontrolujte a sbírejte pěnu. Potom vývar přeceďte, maso oberte a úhledně natrhejte nebo nakrájejte. Vývar ohřejte k varu, přidejte maso, vsypte mrkev a řapíkatý celer, vařte asi 5 minut (podle velikosti kousků), pak vsypte hrášek, povařte ještě 2 minuty. Podle chuti dosolte. Podávejte s uvařenými písmenky, ozdobené petrželkou a růžovým pepřem.