Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5997 kcal
Bílkoviny 104 g
Sacharidy 856 g
Tuky 220 g
Vláknina 90 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Těsto
kypřicí prášek do pečiva 1,5
máslo 180 g
nebo Hera
vanilkový extrakt
nebo smetanový jogurt
Náplň
nastrouhaná
3
Vlašské ořechy dle chuti
mletá

Postup

1

Do mísy dáme mouku, cukr, kůru, pudinkový a kypřící prášek a promícháme. Přidáme aroma, žloutek, změklý tuk a smetanu a ze všeho vypracujeme hladké nelepivé těsto, které rozdělíme na dva díly (jeden o kousek větší).

2

Hlubší plech vyložíme pečícím papírem nebo ho vymažeme máslem a vysypeme moukou (kokosem). Nejprve rozválíme na pomoučněném stole ten o kousek větší kus těsta na slabý plát, který přeneseme na pečící papír (těsto dáme i do krajů plechu). Pokud chceme, můžeme těsto vyválet přímo na pečícím papíru a přenést na plech i s ním.

3

Nastrouhaná jablka nasypeme rovnoměrně na těsto, posypeme dle chuti cukrem a vším co máme rádi (kokos, ořechy, rozinky máčené v rumu, skořice...).

4

Jablkovou náplň pak zakryjeme plátem slabě rozváleného těsta, které propícháme vidličkou.

5

Koláč potřeme bílkem, který jsme trochu našlehali, a posypeme ořechy a vanilkovým cukrem.

6

Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů dozlatova. Koláč necháme vychladnout, pokrájíme a podáváme.

Foto ilustrační, zdroj: Pexels.com

Autor: marta13

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?

Ne vše staré je špatné, což jistě platí o retro sladkostech. Některé z nich přežily obě války, minulý režim i jeho pád a pár z nich dokonce vstoupilo do nového tisíciletí, jiné jsou již jen mlhavou vzpomínkou, kterou si naše paměť...