Recept je z knihy BioAbecedář Hanky Zemanové.
Suroviny
Postup
Houby namočte na hodinu do vody a poté 10 minut povařte s troškou kmínu. Vyprané jáhly a pohankové kroupy zalijte litrem vývaru či vody, přiveďte k varu a pod pokličkou vařte na mírném ohni asi 15 minut. (Malé drobné jáhly, které se dnes běžně dají koupit, jsou čínské a není nutné je složitě spařovat).
Cibuli zvolna opékejte na sádle nebo na olivovém oleji se slaninou a solí asi 15 minut doměkka. Postupně přidejte i všechno koření a scezené houby. Vypněte a přimíchejte uvařené jáhly s pohankou, drcené (nebo utřené) stroužky česneku a 1⁄2 nastrouhaného sýra.
Vše trochu rozmačkejte šťouchadlem na brambory. Dochuťte pepřem, případně solí, a vmíchejte petrželku či pažitku.
Dejte do vymaštěné zapékací misky a vše posypte zbylým sýrem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut. Podávejte ozdobené nasekanou petrželkou, řeřichou nebo polníčkem. Nejlépe se k nákypu hodí kysaná zelenina.