Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kaviár z lilku
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 21
Do 30 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 636 kcal
Bílkoviny 4 g
Sacharidy 25 g
Tuky 57 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Báječně se hodí jako pomazánka nebo dip k jehněčímu masu či mořské rybě.

Suroviny

lilek 2 ks
každý cca 300 g
cca 200 g
malá, nadrobno nakrájená
česnek 1 stroužek
drcený
olivový olej extra panenský
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
olivový olej extra panenský 4 PL
vinný ocet bílý 1 PL
sůl
pepř

Postup

1

Troubu předehřejte na 190 °C.

2

Lilky zbavte konců a podélně je rozpulte. Dužinu nakrojte šikmými zářezy tak, aby vznikla mřížka. Hojně pokapejte olejem, položte na plech řeznou stranou nahoru a pečte do změknutí (trvá toaž 45 minut, podle velikosti). Pak nechte vychladnout.

3

Kapii napíchněte na vidličku a držte nad plamenem, až slupka zčerná a začnou se tvořit puchýře. Nechte vychladnout a opláchněte pod studenou vodou; spálenou slupku tak krásně setřete. Pokud nemáte plynový hořák, opečte papriku zprudka na pánvi. Dužinu papriky pak nakrájejte nadrobno.

4

V pánvi rozehřejte lžíci oleje a na něm doměkka opečte cibuli. Na poslední minutku přidejte česnek. Nechte vychladnout.

5

Z vychladlých lilků vydlabejte dužinu a případně ji rozmačkejte. Vmíchejte kapii, cibuli s česnekem, osolte, opepřete a přidejte zakysanou smetanu. Promíchejte.

6

Pomazánka vydrží v lednici dva až tři dny. Podávejte při pokojové teplotě nejlépe s opečenou bagetkou. Před podáváním pokapejte pomazánku ochuceným olivovým olejem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/7

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?

Ne vše staré je špatné, což jistě platí o retro sladkostech. Některé z nich přežily obě války, minulý režim i jeho pád a pár z nich dokonce vstoupilo do nového tisíciletí, jiné jsou již jen mlhavou vzpomínkou, kterou si naše paměť...