Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Koložvárska kapusta (Kološvárské zelí)

Koložvárska kapusta (Kološvárské zelí)

Hodnocení receptu
4.5/5 Počet hodnocení: 36
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2541 kcal
Bílkoviny 148 g
Sacharidy 389 g
Tuky 82 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kološvárské zelí je kombinace masové směsi, dušeného kysaného zelí a rýže, to vše společně zapečené v jednom pekáčku. Jakkoliv se to zdá podivné, výsledek je naprosto famózní. Připravte si syté podzimní jídlo, které zahřeje i zasytí. Takže pokud máte rádi kysané zelí v jakékoliv podobě, tuhle rozhodně nesmíte opomenout!

Suroviny

sůl
pepř
čerstvě mletý
rostlinný olej
česnek 2 stroužky
zelí kysané 700 g
rýže 350 g

Postup

1

Mleté vepřové maso osolte, opepřete a přidejte kmín.

2

Na oleji osmahněte nakrájenou cibuli, přidejte červenou papriku a nechte lehce zpěnit. Poté přidejte okořeněné maso, které narychlo osmahněte a následně nechte chvíli dusit.

3

Ke konci dušení přimíchejte prolisovaný česnek.

4

Kvašené zelí přeceďte a pokrájejte na menší kousky. Ve druhém hrnci si na oleji zpěňte cibuli s mletou červenou paprikou, přidejte zelí, trochu podlijte vodou, mírně osolte, opepřete a krátce poduste.

5

Rýži osmahněte na oleji, osolte, podlijte vodou a vařte téměř doměkka.

6

Pekáč mírně naolejujte, poklaďte polovinou podušeného zelí, na zelí navrstvěte maso smíchané s rýží a znovu přidejte zbylé zelí. Celé zalijte zakysanou smetanou smíchanou se lžičkou mleté ​​červené papriky.

7

Pečte v troubě předehřáté na 200 °C přikryté alobalem asi 20 minut, poté odkryjte a nechte ještě asi 25 minut zapéct.

TIP: Na masovou směs můžeme pro výraznější chuť přidat jednu až dvě na kolečka nakrájené klobásy (nejlépe pikantní). Místo oleje můžeme použít vepřové sádlo.

Ilustrační foto: Image Professionals

 
Autor: papulka

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?

Ne vše staré je špatné, což jistě platí o retro sladkostech. Některé z nich přežily obě války, minulý režim i jeho pád a pár z nich dokonce vstoupilo do nového tisíciletí, jiné jsou již jen mlhavou vzpomínkou, kterou si naše paměť...