Recept vypadá složitě, ale ve skutečnosti je příprava velmi jednoduchá – nejprve si nachystáte všechny suroviny a pak je trpělivě jednu po druhé opečete. Japchae [džapči] se obvykle podává jako příloha, ale obstojí i jako samostatné jídlo, ať už v tradičním doprovodu rýže, nebo bez ní.
Suroviny
Postup
Maso dejte do misky a jemně promíchejte s marinádou smíchanou z uvedených surovin. Zakryjte a odložte stranou.
Nakrájejte cibuli, mrkev, papriku a houby, jak je uvedeno v seznamu surovin.
V míse smíchejte marinádu na houby a nudle. Houby dejte do jiné misky a promíchejte s 1 lžící této marinády. Odložte.
Špenát prolijte vroucí vodou, aby zavadl, pak ho hned zchlaďte tekoucí studenou vodou. Vymačkejte z něj tekutinu a dejte ho do velké mísy (budete do ní postupně přidávat další věci). Ochuťte ho příslušnými přísadami a dobře promíchejte.
V hrnci přiveďte k varu vodu, vložte do ní nudle a vařte 6–7 minut. Slijte. Zchlaďte pod tekoucí studenou vodou a nechte v cedníku 1–2 minuty okapávat. Pak je přestříhejte kuchyňskými nůžkami na kousky dlouhé asi 15–20 cm a vložte do mísy se zbývající marinádou na houby a nudle, dobře promíchejte. Odložte.
Bílek na dokončení prošlehejte vidličkou. Do dobře rozehřáté hlubší nepřilnavé pánve nalijte cca 1 lžičku oleje, dobře ho po ní rozlijte. Vlijte bílek a opékejte na mírném ohni z každé strany 1–2 minuty. Přeneste na čisté prkénko a dejte stranou. Totéž udělejte se žloutkem – podle potřeby přilijte před opékáním trochu oleje, opečený žloutek odložte vedle bílku.
Pak do pánve přilijte olej podle potřeby a opečte cibuli se špetkou soli na mírném až středním ohni do změknutí, 1–2 minuty. Přesuňte do mísy ke špenátu. Postup zopakujte postupně s mrkví, paprikou a posléze i s houbami včetně marinády, houby nesolte a za stálého obracení prohřejte.
Opět přilijte do pánve trošku oleje a na středním ohni opékejte marinované maso 2–3 minuty. Poté ho rovněž přesuňte ke špenátu. Zopakujte s nudlemi – při opékání by se měly dobře obalit omáčkou.
Odložený bílek a žloutek nakrájejte na proužky a nasypte do mísy ke všemu ostatnímu. Pak přidejte sezamový olej a semínka a jemně vše promíchejte rukama – kdyby pokrm byl moc horký, použijte kleště na těstoviny nebo salátový příbor. Podávejte teplé či studené. Zbytek vydrží v uzavřené nádobě v chladničce 2 dny.
NĚCO NAVÍC
Pro vegetariány nahraďte maso dalšími houbami. A pokud vám naopak masa připadá na hlavní jídlo málo, dopřejte si ho po evropsku víc.