Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
5/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2911 kcal
Bílkoviny 81 g
Sacharidy 265 g
Tuky 164 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tohle musíte zkusit: Jednoduše ušleháte těsto, nalijete do formy a z té vyklopíte skvostný třívrstvý koláč. A pak že kouzla neexistují!

Suroviny

vejce 4 ks
o pokojové teplotě, bílky a žloutky zvlášť
sůl špetka
vyškrábnutá dřeň
máslo 125 g
rozpuštěné, zchladlé + na vymazání formy
mléko 500 ml
vlažné

Postup

1

Troubu vyhřejte na 160°C. Nerozvírací kulatou zapékací formu o průměru 22 cm nebo hranatou formu o rozměrech 20 x 20 cm (nejlépe z varného skla) vymažte máslem.

2

Bílky vyšlehejte se špetkou soli do pevného sněhu a odložte stranou. Žloutky, cukr a dřeň z vanilkového lusku vyšlehejte do světlé nadýchané pěny. Poté ke žloutkům přidejte máslo a pečlivě zašlehejte. Pro jistotu odškrábněte stěrkou ode dna usazené těsto. Přisypte mouku a opět zašlehejte. Za stálého šlehání pomalu přilévejte mléko. Pokračujte ve šlehání, dokud se směs dokonale nespojí. Nakonec opatrně ručně po částech zapracujte sníh z bílků. Výsledné těsto bude velmi řídké, skoro jako na palačinky.

3

Nalijte těsto do formy a pečte 45–60 minut dozlatova. Pokud příliš rychle tmavne, přikryjte koláč během pečení alobalem – povrch už nebude dále zlátnout, ale uvnitř se krásně dopeče. Propečení ověřte po 45 minutách opatrným zatřesením formou, koláč by neměl být příliš třaslavý jako třeba cheesecake, povrch bude piškotový a střed by měl připomínat pudink.

4

Nechte koláč vychladnout ve formě. Po vychladnutí ho kolem dokola obkrojte nožem, formu přiklopte talířem a koláč na něj vyklopte. Bude tedy ‚hlavou dolů. Poté použijte druhý talíř, přiklopte a obraťte koláč správnou stranou nahoru. Nakrájejte na klínky a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Koláč je skvělý s neslazenou šlehačkou či zakysanou smetanou a s čerstvým ovocem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/9

Apetit magazín