Horní krůtí stehno je skvělý kousek masa – nejsou v něm dlouhé ostré šlachy jako v paličce a přitom má krásné šťavnaté maso typické pro stehýnko!
Suroviny
Postup
Maso nechte na lince dojít do pokojové teploty. Potom ho štědře osolte a opepřete a koření vmasírujte z obou stran do masa. Pokud chcete, můžete maso prošpikovat proužky špeku navíc, ale není to nutné. Nebo ho svažte provázkem, jako jsme to udělali my, a dovnitř zabalte pár proužků špeku. Troubu předehřejte na 180°C.
Špek nakrájejte na kostičky a roz- palte je v litinovém pekáčku. Přihoďte cibuli, opečte dosklovita, přidejte česnek a rozmarýn a nechte vše rozvonět. Potom shrňte ke straně a do pekáčku vložte maso a opečte ho pořádně dozlatova ze všech stran. Pak mírně podlijte vodou, maso poklaďte plátky asi z 1/3 másla, přiklopte a vložte do trouby. Pečte zhruba 2 hodiny, během té doby hlídejte a podlévejte vodou a maso přelévejte výpekem. Potom odklopte a nechte kůži opéct dokřupava. Upečené maso vyjměte, položte na prkénko a zakryjte volně alobalem.
Výpek můžete zaprášit moukou, zamíchat, podlít mírně vodou a nechat asi 10 minut provařit. Ale nemusíte to dělat. Před podáváním nakonec do šťávy vmíchejte zbylé studené máslo.
Maso nakrájejte na plátky a podávejte s výpekem a špenátovými noky, zdobit můžete voňavým rozmarýnem.