Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kuře s polentou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2182 kcal
Bílkoviny 103 g
Sacharidy 235 g
Tuky 85 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Skvělý způsob, jak zužitkovat celé kuře, ale nečekat na něj půl večera, než se upeče!

Suroviny

kuře 1 ks
sůl
olivový olej 1 PL
nakrájená nadrobno
vývar kuřecí 500 ml
lze nahradit zeleninovým vývarem
Na polentu
mléko 625 ml
polenta 1 hrnek
strouhaný + hoblinky na posypání
Na dokončení
šalvěj 1 hrst
lístky

Postup

1

Troubu předehřejte na 165°C. Kuře naporcujte na čtvrtky: odřízněte stehna, prsa odřízněte od skeletu, křídla ponechte. Skelet a odřezky dejte do hrnce, zalijte studenou vodou, osolte, přiveďte k varu, ztlumte plamen a nechte vařit na vývar.

2

V hlubší pánvi vhodné do trouby rozehřejte máslo s olejem, vložte kuřecí kousky kůží dolů a opékejte je dozlatova. Otočte, přidejte do pánve cibuli a opékejte dosklovita. Podlijte vínem, nechte odvařit, pak podlijte trochou vývaru a dejte do trouby. Pečte 20 minut.

3

V rendlíku vhodném do trouby přiveďte k varu 500 ml vody s mlékem. Tenkým pramínkem pomalu vsypávejte polentu. Neustále ji prošlehávejte metlou, aby se netvořily hrudky. Stáhněte z plotny, osolte, vmíchejte parmazán a na posledních pár minut dejte rendlík s polentou do trouby ke kuřeti, aby se polenta zapekla.

4

Šalvějové lístky opečte na másle dokřupava. Kuře podávejte s polentou, opečenými šalvějovými lístky a parmazánovými hoblinkami.

NĚCO NAVÍC
Vývar z kuřecího skeletu a odřezků použijte rovnou pod kuře, zbytek zamrazte a nechte na příště!

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/12

Apetit magazín