Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
 Kynutý věnec s čokoládovou náplní
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 19
Více než hodinu Pro zkušené Na 2 věnce (o průměru 20–24 cm)

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5310 kcal
Bílkoviny 124 g
Sacharidy 546 g
Tuky 274 g
Vláknina 92 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dvoubarevný dezert je krásný na pohled, zábavný na řezu, a hlavně báječný na chuť.

Suroviny

mléko 200 ml
droždí čerstvé 15 g
+ na podsypání
sůl 3 g
vejce 1 ks
velké
semínka vyškrábnutá
najemno
máslo 100 g
změklé nebo rozpuštěné a zchladlé
rostlinný olej
na vytření mísy a formy
Na náplň
tmavá čokoláda 100 g
rozpuštěná
máslo 100 g
rozpuštěné
třtinový cukr 120 g
vyškrábnutá semínka

Postup

1

V rendlíku smíchejte vlažné mléko, lžičku cukru a rozdrobené droždí a nechte vzejít kvásek. Bude to trvat 10–15 minut.

2

V míse robotu smíchejte zbytek cukru, mouku, sůl, vejce, žloutek, semínka z vanilkového lusku, citronovou kůru a kvásek. Pomocí hákového nástavce robotu hněťte zhruba 8–10 minut. Občas stroj zastavte a seškrábněte těsto z boků mísy. Pokud bude těsto stále hodně lepit, přisypte ještě trochu mouky.

3

Nakonec po částech zapracujte máslo. Poté nechte robot hníst těsto na vyšší otáčky, dokud není krásně pružné, lesklé a nelepivé.

4

Těsto dejte do větší mísy vytřené rostlinným olejem, zakryjte čistou utěrkou a nechte 2 hodiny kynout při pokojové teplotě. Mělo by zdvojnásobit svůj objem.

5

Zatímco těsto kyne, připravte náplň. Čokoládu, máslo, cukr, kakao i vanilku dobře promíchejte a odložte stranou.

6

Vykynuté těsto vyklopte na moukou poprášený vál, rozdělte na polovinu a každou vyválejte na velký obdélník o rozměrech 40 x 30 cm. Oba obdélníky rovnoměrně potřete připravenou náplní, ale kolem dokola nechte 1 cm prázdný okraj. Pevně zarolujte do rolády směrem od jedné delší strany ke druhé.

7

Obě rolády podélně rozkrojte a zaviňte do copu (viz obrázek) a stočte do dvou kulatých forem s prázdným středem o průměru 20–23 cm (viz Něco navíc) vytřených olejem. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte ještě 30 minut kynout.

pletení věnce

8

Mezitím rozehřejte troubu na 180 °C. Věnce pečte dozlatova zhruba 20 minut, nebo až na špejli zapíchnuté do středu neulpí žádné těsto.

NĚCO NAVÍC
Kulatou formu s prázdným středem (např. pod názvem forma na savarin) koupíte na internetu nebo v obchodech s cukrářskými potřebami. Jedná se v podstatě o bábovkovou formu, která má ploché dno a směrem dolů se nezužuje. Můžete ovšem použít i klasickou kulatou dortovou formu o průměru 20–23 cm a do jejího středu položit kulatý kovový cukrářský ráfek o průměru 10–12 cm a výšce 8–10 cm.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/1

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč