Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Lilek zapečený s fetou
Lilek zapečený s fetou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Lilek zapečený s fetou

4.5/5 Počet hodnocení: 23
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2424 kcal
Bílkoviny 87 g
Sacharidy 334 g
Tuky 78 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lilek si podle našeho názoru zaslouží daleko více lásky, než se mu dostává. Je to neuvěřitelně všestranná zelenina, se kterou dokáže v kuchyni doslova divy. Díky jeho jemné chuti i textuře mu nejlépe prospívá společnost výrazného sýra. 

Suroviny

lilek 2 ks
seříznuté a podélně nakrájené na 1 cm silné plátky
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 2 PL
+ na potření plechu
česnek 2 stroužky
chilli sušené ¼ ČL
rajčatová passata - pyré 350 ml
bulgur 300 g
vývar zeleninový 600 ml
na vaření bulguru
petrželka 2 hrsti
hladkolistá, nakrájená nadrobno + na ozdobení
kůra nastrouhaná najemno, šťáva vymačkaná

Postup

1

Nakrájené lilky naskládejte na 2 plechy potřené olejem nebo vyložené pečicím papírem, zlehka je osolte a opepřete, pokapejte 1 lžící olivového oleje. Dejte do trouby a pečte 15–20 minut, aby změkly a zezlátly.

2

Mezitím nakrájejte cibuli na tenká půlkolečka a česnek nadrobno. Do rendlíku na středním ohni nalijte 1 lžíci oleje, zahřejte a vsypte cibuli a česnek, dále kurkumu a chilli koření. Osolte a opepřete. Za občasného promíchání opékejte cca 4 minuty, aby cibule zesklovatěla. Vlijte passatu spolu se 150 ml vroucí vody. Přiveďte k varu, pak vařte 10 minut. Vsypte baby špenát a nechte ho zavadnout. 

3

Troubu ztlumte na 200 °C. Do zapékací mísy o rozměrech cca 20 x 30 cm naskládejte vedle sebe 1/4 plátků lilku, zalijte 1/4 ochucené passaty, na ni rozdrobte 1/4 fety. Vrstvy zopakujte do spotřebování surovin. Vložte do trouby a pečte 20 minut, aby na směsi naskakovaly bubliny. 

4

Mezitím připravte bulgur podle návodu na obalu a použijte k tomu vývar místo vody. Až bude bulgur hotový, načechrejte ho vidličkou. Vmíchejte do něj petrželku a citronovou kůru i šťávu podle chuti.

5

Zapečené lilky podávejte ozdobené petrželkou a doplněné bulgurem jako přílohou.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/8

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč