Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Lilkový kaviár - Caviar d´aubergine

Lilkový kaviár - Caviar d´aubergine

Hodnocení receptu
4.5/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 96 kcal
Bílkoviny 4 g
Sacharidy 16 g
Tuky 0 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

lilek 4 ks
petrželka
olivový olej
sůl
pepř

Postup

1

Dva až čtyři lilky (podle velikosti) propícháte vidličkou a vložíte do trouby předehřáté cca na 200°C. Necháte je tam asi 45 minut.

2

Když jsou pěkně scvrklé, jsou pečené. Vyjmete je a necháte je vychladnout.

3

Mezi tím si připravíte další suroviny. Nasekáte hrst petrželky, prolisujete jeden až dva stroužky česneku, z menšího citrónu vymačkáte šťávu.

4

Vychladlé lilky rozpůlíte, lžící vyškrábnete dužinu, pokrájíte a vložíte do misky. Poté ji rozmačkáte vidličkou a smícháte s česnekem, petrželkou, citrónovou šťávou a několika lžícemi olivového oleje. Lehce osolíte (sůl se rozleží!), opepříte a dáte na několik hodin vychladit do lednice. Nejlépe přes noc.

5

Před podáváním ochutnejte, případně dochuťte. Nejraději mám lilkový kaviár s opečeným toustem nebo ciabattou.

Tip: Můžete si připravit u variantu s nasekaným rajčetem, bazalkou nebo jinými bylinkami. V tomto případě je důležité použít chutná, velmi zralá letní rajčata! Lilkový kaviár můžete použít jako předkrm, svačinku, na chuťovky nebo jako přílohu k masu.

Foto: Commons Wikimedia

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?

Ne vše staré je špatné, což jistě platí o retro sladkostech. Některé z nich přežily obě války, minulý režim i jeho pád a pár z nich dokonce vstoupilo do nového tisíciletí, jiné jsou již jen mlhavou vzpomínkou, kterou si naše paměť...