Při přípravě lineckého těsta se držte pravila raz, dva, tři (nebo také 1:2:3): K jednomu dílu cukru přidejte dva díly másla a tři díly mouky. Nezapomeňte ani na žloutky, které dodají těsto křehkost, citronovou kůru a mletou vanilku na ovonění.
Suroviny
mouka pšeničná hladká
210
g
moučkový cukr
70
g
ideálně vanilkový (tedy klasický smíchaný s trochou mleté vanilky)
máslo
140
g
žloutek
2
ks
citronová kůra
1
ČL
jemně nastrouhaná
Postup
1
Mouku prosijte na vál, přidejte moučkový cukr, máslo, žloutky i citronovou kůru.
2
Co nejrychleji zpracujte na hladké těsto, zabalte do potravinářské fólie a dejte na hodinu do lednice.
3
Takto připravené těsto můžete před dalším zpracováním v ledničce nechat až 3 dny nebo zamrazit.
CO S TĚSTEM DÁLE?
- Troubu předehřejte na 180 °C, z těsta vyválejte plát silný zhruba 3 mm.
- Vykrajovátky vypichujte tvary podle libosti – kolečka, hvězdičky, srdíčka nebo karty
- Polovina by měla mít uprostřed otvor (také libovolného tvaru).
- Nožem vykrájené cukroví přenášejte na pečicím papírem vyložený plech.
- Pečte asi 6 minut dozlatova.
- Plné tvary pečte na jednom plechu, ty s vykrojeným středem na druhém (budou se péct kratší dobu).
- Vychladlé cukroví slepujte džemem podle chuti a poprašte cukrem.