Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Madlenky z hnědého másla
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Snadné Na cca 70 minimadlenek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4872 kcal
Bílkoviny 83 g
Sacharidy 630 g
Tuky 215 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vyhlášené madlenky, které tolik opěvoval Marcel Proust, mají jedinou nevýhodu. U jedné nikdy nezůstane. My do nich přidali hnědé máslo, které jim dodává lehce oříškovou vůni i chuť, která vám jistě učaruje stejně jako francouzskému klasikovi. 

Suroviny

máslo 200 g
vejce 4 ks
med 1 PL
vanilkový extrakt 1 ČL
sůl 1 ČL
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
Na dokončení
skořice ¼ ČL

Postup

1

Máslo dejte do rendlíčku a na mírném plameni ho nechte rozpustit a za občasného míchání zhnědnout. Trvat to bude alespoň 15 minut – hotové máslo by mělo být zlatavě hnědé a vonět po oříškách. Sejměte z plotny, přelijte do jiné nádoby a nechte zchladnout.

2

Do větší mísy dejte vejce s cukrem a šlehejte, dokud směs nezesvětlá, trvá to zhruba 5 minut. Zašlehejte med a vanilkový extrakt. Přidejte mouku, sůl, kypřicí prášek a zlehka promíchejte, aby se vše spojilo. Nepřemíchejte. Přilijte zchladlé máslo a promíchejte, jen aby se zapracovalo. Těsto zakryjte a dejte do lednice alespoň na 30 minut. Ideální jsou 2–3 hodiny, ale těsto vydrží i do druhého dne.

3

Troubu předehřejte na 190°C. Těstem naplňte formičky na madlenky a dejte péct na zhruba 10 minut.

4

Na dokončení v míse promíchejte oba cukry a skořici. Ještě horké madlenky vyklápějte z formiček a obalujte v této směsi.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/5

Apetit magazín