Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Maková zmrzlina s horkými švestkami

Maková zmrzlina s horkými švestkami

4.1/5 Počet hodnocení: 17
Do 10 minut 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4498 kcal
Bílkoviny 115 g
Sacharidy 248 g
Tuky 362 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Redaktorka Darinka je expert na domácí zmrzliny. Tahle je její nejvychytanější!

Suroviny

250 ml
plnotučné mléko
sůl špetka
mák mletý 100 g
větší
vanilkový extrakt 1 ČL

Postup

1

1 Mléko, sůl, cukr a mák dejte do kastrůlku a zahřívejte asi 5 minut těsně pod bodem varu. Odstavte z plotny a nechte lehce zchladnout. Přeceďte přes jemné sítko a vymačkejte všechno mléko. Mák vyhoďte nebo zmrazte na jindy (třeba do buchet).

2 Do mísy vlijte smetanu a na mísu posaďte sítko. Prošlehejte žloutky a ohřejte mléko, ve kterém jste máčeli mák. Za stálého prošlehávání ho pomalu přilévejte ke žloutkům. Směs vraťte do hrnce a na mírném plameni míchejte, dokud nezačne houstnout (pozor, abyste směs nepřevařili, stáhněte ji z ohně včas). Přelijte přes sítko ke smetaně, přidejte vanilkový extrakt a po vychlazení přelijte do zmrzlinovače.

3 Švestky přepulte, vypeckujte a spolu s cukrem a trochou vody je krátce povařte. Podávejte k makové zmrzlině.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/7

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?

Ne vše staré je špatné, což jistě platí o retro sladkostech. Některé z nich přežily obě války, minulý režim i jeho pád a pár z nich dokonce vstoupilo do nového tisíciletí, jiné jsou již jen mlhavou vzpomínkou, kterou si naše paměť...