Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Morkové řezy
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 5
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6827 kcal
Bílkoviny 161 g
Sacharidy 556 g
Tuky 386 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zní to trochu zběsile, ale chutná to skvěle! Staročeský recept znovuobjevili a upravili v Pražském kulinářském institutu v rámci soutěže Jak chutná Praha.

Suroviny

mandle 140 g
třešňovice 50 ml
skořice 1 špetka
housky 6 ks
na kostičky
rozpuštěné
smetana 400 ml
nejlépe z bio citronu

Postup

1

Kosti pečte při 80 °C asi 30 minut, aby se morek uvolnil od kosti. Pomocí nože ho vydlabejte a dejte vychladit do lednice. Mezitím 4–8 kostí několikrát vyvařte v osolené a octem ochucené vodě a následně očistěte kartáčkem. Předehřejte troubu na 170 °C.

2

Vychladlý morek (potřebujete ho 140 g) rozmixujte s mandlemi, cukrem, třešňovicí a skořicí, až směs zesvětlá. Žemle pokapejte rozpuštěným máslem, poprašte polohrubou moukou a upečte dozlatova. Smíchejte žloutky, smetanu, citronovou kůru a moučkový cukr. Do směsi vsypte žemle a počkejte, až trochu nasáknou. Kosti postavte na plech vyložený pečicím papírem, dospodu každé kosti dejte vrstvu žemlí, pak ochucený morek a nahoru opět žemle. Zapékejte v troubě rozehřáté na 180 °C asi 25 minut.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/11

Apetit magazín