Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Obláčky s karamelovou šlehačkou a mandlemi
Obláčky s karamelovou šlehačkou a mandlemi
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Obláčky s karamelovou šlehačkou a mandlemi

4.8/5 Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Pro zkušené 12 kusů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4960 kcal
Bílkoviny 87 g
Sacharidy 453 g
Tuky 309 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Odpalované těsto je vždycky výzva, tohle je zase trošičku jiné a základem je opravdu dobře ho dopéct. A pak už ho stačí jenom štědře naplnit a nechat se vynést do sladkého nebe...

Suroviny

voda 125 g
mléko 125 g
máslo 100 g
sůl ½ ČL
vejce 4 ks
3–4 podle velikosti a potřeby
Na náplň
Na ozdobení
mandle 1 hrst
nebo cukrový sirup, na přilepení
na posypání

Postup

1

Připravte náplň. Cukr nasypte do rendlíku a nechte ho roztavit. V jiném rendlíku přiveďte smetanu téměř k varu. Jakmile cukr zkaramelizuje, přilijte do něj horkou smetanu, ale buďte opatrní, může vzkypět! Vařte, dokud se karamel úplně nerozpustí. Odstavte, nechte zchladnout a pak dokonale vychladit v lednici (aspoň 2 hodiny).

2

Předehřejte troubu na 200°C. Plech vyložte pečicím papírem, můžete si na něj z rubu udělat tužkou obrysy kruhů, do nichž budete stříkat korpusy. V menším hrnci smíchejte vodu, mléko, máslo, cukr a sůl. Přiveďte k varu, odstavte a zapracujte mouku. Míchejte, až se vše spojí do kompaktního těsta. Vraťte hrnec zpět na střední oheň a vařte 1–2 minuty, dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn. Potom přeneste těsto do mísy robotu a na nízké otáčky ho pádlem zpracovávejte 3 minuty, aby se ochladilo a odpařila se vlhkost. Pak vmíchejte vejce, postupně, po jednom – to předcházející vždy dobře zapracujte. V závislosti na konzistenci těsta nemusíte použít všechna vejce – výsledné těsto není tuhé, ale je hladké a schopné udržet tvar.

3

Těsto přendejte do cukrářského sáčku s kulatou silnou špičkou a (podle nakreslených šablon) nastříkejte plná kolečka
na připravený plech. Pečte v předehřáté troubě po dobu 25–30 minut (podle toho, jak peče vaše trouba), po cca 10 minutách ztlumte teplotu na 180°C. Potom troubu vypněte a nechte obláčky chladnout s pootevřenými dveřmi ještě 20 minut. Vyjměte z trouby, nechte zcela vychladnout a rozkrojte asi ve 2/3 výšky. Správně upečený korpus je uvnitř úplně dutý.

4

Vychlazenou karamelovou smetanu ušlehejte dotuha a přendejte do zdobicího sáčku s řezanou špičkou. Nastříkejte ji
do spodních dílů obláčků pěkně do výšky a pak zlehka přiklopte horními díly.

5

Na ozdobení nasekejte mandle hodně nahrubo a nasucho je opražte na pánvi. Potom je vyjměte, do pánve nasypte cukr a nechte ho pozvolna rozpustit a zezlátnout. Stáhněte z ohně a do vzniklého karamelu vmíchejte opražené mandle, aby se všechny pěkně obalily. Přendejte na pečicí papír a nechte zchladnout. Pak rozlámejte na střepy a ty pomocí medu nebo sirupu přilepte na vršky bochánků. Nechte zaschnout. Potom posypte moučkovým cukrem a podávejte.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/5

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?

Ne vše staré je špatné, což jistě platí o retro sladkostech. Některé z nich přežily obě války, minulý režim i jeho pád a pár z nich dokonce vstoupilo do nového tisíciletí, jiné jsou již jen mlhavou vzpomínkou, kterou si naše paměť...