Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Petrželkové stracci s uzeným kuřetem, kapary a česnekovým olejem

Petrželkové stracci s uzeným kuřetem, kapary a česnekovým olejem

4.3/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2729 kcal
Bílkoviny 114 g
Sacharidy 225 g
Tuky 143 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když použijete kupované těstoviny (klidně špenátové), jídlo bude rázem velmi snadné. Petrželkou na posypání pak nešetřete.

Suroviny

na tenké plátky
kapary 20 g
v soli, propláchnuté
citron ½ ks
kůra a šťáva (nebo podle chuti)
vinný ocet červený 1 PL
sůl vločková
pepř
čerstvě mletý
petrželka
hladkolistá
klínky, k podávání
Na petrželkové těsto
petrželka 300 g
hladkolistá
vejce 2 ks
typ 00 + na poprášení
sůl mořská
Na česnekový olej
olivový olej panenský 100 ml
česnek 4 stroužky
natenko nakrájený (např. na mandolíně)

Postup

1

Na petrželkové těsto spařte petrželku ve vroucí vodě, aby se rozjasnila její barva (cca 10 sekund), sceďte, osvěžte pod tekoucí studenou vodou a přebytečnou vodu vymačkejte. Petrželku nasekejte v robotu spolu s vejci, aby byla najemno, přidejte mouku a pořádnou špetku soli a zpracovávejte, až se utvoří těsto.

2

Vyklopte na mírně pomoučněnou plochu, prohněťte dohladka, pak zabalte do potravinářské fólie a odložte na 1 hodinu odpočívat.

3

Mezitím připravte česnekový olej. Olej a česnek zahřejte v rendlíčku na mírném ohni a nechte česnek smažit, než začne zlátnout (4–6 minut). Dejte stranou.

4

Těsto rozdělte na čtvrtiny a pak je po jedné (ostatní kusy udržujte zakryté, aby neoschly) rozválejte na nejsilnějším nastavení strojku na těstoviny, mírně je poprašte moukou, kdyby se lepily. Skládejte a rozvalujte, podle potřeby jemně poprašujte moukou, je-li třeba, a po stupíncích zmenšujte tloušťku, až se dostanete na 2 mm. (Těsto lze rozválet i ručně, ale je to celkem dřina.)

5

Nakrájejte na hrubé dlouhé a široké pruhy, odložte je na pomoučněný tác či plech a nechte oschnout. Mezitím přiveďte ve velkém hrnci vodu k varu.

6

Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě al dente (2–3 minuty), kleštěmi přesuňte na servírovací talíř či mísu.

7

Ochuťte česnekovým olejem podle libosti, přidejte uzené kuře, kapary, citronovou kůru a šťávu, pokropte octem, promíchejte, podle chuti osolte a opepřete.

8

Posypte rukolou a petrželkou, promíchejte a podávejte teplé nebo při pokojové teplotě (jak těstoviny chladnou, zvýrazňuje se jejich petrželková chuť), doplněné klínky citronu.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/6

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?

Ne vše staré je špatné, což jistě platí o retro sladkostech. Některé z nich přežily obě války, minulý režim i jeho pád a pár z nich dokonce vstoupilo do nového tisíciletí, jiné jsou již jen mlhavou vzpomínkou, kterou si naše paměť...