Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Polentový koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 20
Do 20 minut Velmi snadné 8 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5337 kcal
Bílkoviny 104 g
Sacharidy 318 g
Tuky 396 g
Vláknina 39 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tohle není koláč, ale rozplývající se mana z vláčných, jemných drobečků! Kromě mletých mandlí se v koláči uplatní hrubá kukuřičná mouka, která dodá těstu kyprost, zlatou barvu a delikátní chuť. Místo citronů můžete použít i pomeranče.

Suroviny

máslo 225 g
+ na vymazáni formy
přírodní
mleté
vejce 3 ks
mouka polentová 110 g
+ na vysypání formy
kypřicí prášek do pečiva 1,5 bal
sůl špetka
z jednoho citronu
ze čtyř citronů
mandle plátky 100 g
K podávání
nemusí být

Postup

1

Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 stupňů. Koláčovou formu o průměru 22 cm vymažte máslem a vysypte trochou mouky. Přebytek oklepněte.

2

V míse utřete změklé máslo s oběma druhy cukru a vejci. Vmíchejte mleté mandle, kukuřičnou mouku, prášek do pečiva, sůl, citronovou šťávu i kůru.

3

Těsto dejte do formy a pečte zhruba půl hodiny, dokud nebude koláč hezky zlatavý.

4

Potom ho už jenom posyp­te mandlovými lupínky a nakrájejte na řezy; jestli chcete, podávejte dezert s kopečkem smetany.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/7

Komentáře

19.05.2017 12:26

Dobrý den, prosím o radu - mohu v tomto receptu použít polentu instantní? Děkuji.

19.05.2017 15:20

Dobrý den, Lucko,
určitě můžete! Držíme palce, ať se koláč podaří, redakce Apetitu

15.03.2010 19:16
Je vyborny i do muffinovych formicek!
20.04.2009 19:10
Vyzkoušela jsem tenhle koláč a povedl se náramně.Je naprosto vynikající
25.10.2008 21:09
já teda nevím, kde jsem udělala chybu, ale horkým vzduchem na 140°C se mi nechtěl dopéct střed. Striktně jsem dodržela návod, ale prostě se to nepovedlo. Kde se mohla stát chyba?
25.10.2008 22:44
polenta byla tvrdá, jakoby neudělaná, a másla, že se zdálo, že je koláč nedopečený. Škoda tolika mandlí a másla.
10.09.2007 21:15
Recept se nachází v č.7/06, str.87

Apetit magazín