Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pruhovaný dort s mašlí
Pruhovaný dort s mašlí
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Pruhovaný dort s mašlí

4.5/5 Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Pro zkušené Na 1 dort o průměru 18 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8839 kcal
Bílkoviny 234 g
Sacharidy 748 g
Tuky 533 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vypadá opravdu efektně a přitom je to vlastně ‚jen‘ velká roláda. Parádní kabátek zajistí dvojbarevný krém a o pomyslnou korunu se postará sladká mašle z domácího fondánu.

Suroviny

Na roládový korpus
kypřicí prášek do pečiva 5 g
do pečiva
možno nahradit jemně mletými mandlemi
vanilka 1 špetka
mletá
nastrouhaná najemno z 1 citronu
malinový džem 300 g
v závislosti na množství pecek můžete propasírovat
Na máslový krém
voda 40 ml
2 bílky z vajec velikosti L
máslo 230 g
změklé, nakrájené na kostky
malinový džem 1 PL
propasírovaný přes jemné sítko, aby se zbavil peciček
Na fondánovou mašli
marshmallows 80 g
1 balíček
červené (lze vynechat)

Postup

1

Na korpus vyložte pečicím papírem plech o rozměru 32 x 40 cm. Předehřejte troubu na 160°C. Nad vodní lázní rozpusťte máslo s bílou čokoládou. Z bílků a 50 g krupicového cukru vyšlehejte pevný sníh. Žloutky vyšlehejte se zbylými 50 g cukru. Do žloutkové pěny postupně zašlehejte rozpuštěné máslo s čokoládou. Mouku smíchejte s kypřicím práškem do pečiva, mandlovou moukou, vanilkou a citronovou kůrou. Vmíchejte 1 lžíci moučné směsi do žloutkové pěny, následovanou 1 lžící sněhu, postup opakujte, dokud zbývá mouka. Poté zlehka vmíchejte zbylý sníh.

2

Těsto rozetřete na připravený plech. Pečte asi 15 minut. Korpus je hotový, když na dotek lehce pruží. Stáhněte i s papírem z plechu a nechte vychladnout. Pomocí pravítka upečený plát rozdělte a nakrájejte na 4 pruhy o rozměru 8 x 40 cm. Pruhy natřete malinovým džemem. Zarolujte první pruh. Vzniklou roládu postavte na řeznou stranu a začněte na ni navíjet další pruh těsta, totéž zopakujte se zbylými pruhy. Získáte válec o výšce 8 cm a průměru cca 16 cm.

3

Na krém smíchejte 150 g krupicového cukru s 40 ml vody a svařte na hustý sirup, pomocí cukrářského teploměru ověřujte jeho teplotu. Mezitím začněte šlehat bílky, v okamžiku, kdy teplota sirupu dosáhne 115°C, vroucí sirup za stálého šlehání opatrně (tak, aby nezasáhl metly a neopařil vás) vlijte po stěně nádoby do našlehaných bílků. Šlehejte, dokud sníh nezchladne. Pak po částech zašlehejte máslo. Výsledný krém bude nadýchaný a hustý. Pokud krém dostatečně nezhoustl, dejte ho vychladit a následně znovu vyšlehejte. Jestliže se krém srazí, nad vodní lázní ho šlehejte, dokud se znovu nespojí.

4

Rozdělte krém na 2 části. První polovinou potáhněte dort: Většinu krému umístěte nahoru a dobře uhlaďte, boky potřete jen slabě. Menší část zbylého krému obarvěte malinovým džemem narůžovo a naplňte jím cukrářský sáček, na růžový krém v sáčku navrstvěte krém bílý. Na boky dortu naneste pomocí sáčku krém, postupujte po obvodu odspoda nahoru – spodní část dortu bude růžová, směrem nahoru bude přecházet v bílou. Na závěr uhlaďte stěrkou.

5

Na mašli pokropte marshmallows lžičkou vody a roztavte v mikrovlnce. Rozpuštěné marshmallows podle potřeby obarvěte potravinářskou barvou, zasypte moučkovým cukrem a promíchejte. Vzniklý fondán vyklopte na vál posypaný moučkovým cukrem a hněťte, až získáte pružnou, soudržnou hmotu. Rozválejte ji, nakrájejte na proužky a vytvarujte z nich mašli. Spirálky získáte namotáním proužků na rukojeť vařečky. (Výroba mašle krok za krokem níže.)

6

FONDÁN Z MARSHMALLOWS

příprava fomdánových ozdob

Do vhodné mísy vsypte 80 g marshmallows. Pokropte je lžičkou vody a v mikrovlnné troubě zahřívejte asi 30 vteřin na střední stupeň (600 watů), dokud se nerozpustí. Množství vystačí jen na ozdoby, chcete-li potáhnout celý dort, budete potřebovat dvoj- až trojnásobek.

7

Rozpuštěné marshmallows zasypte 150 g moučkového cukru a promíchejte. Pokud máte bílé nebo příliš světlé bonbony, teď můžete hmotu obarvit kapkou červené či růžové gelové potravinářské barvy na požadovaný odstín.

8

Vyklopte směs na vál nebo pracovní plochu posypanou moučkovým cukrem a hněťte, až získáte soudržnou pružnou hmotu – fondán. Ten rozválejte na tloušťku asi 3 mm a můžete začít tvarovat ozdoby.

9

Na mašli nakrájejte 2 pruhy, jeden o šířce 3 cm a délce 30 cm, druhý o 1 cm užší. Širší pruh složte, aby se jeho konce dotýkaly ve středu, a ovažte užším pruhem. Přečnívající konce užšího pruhu odřízněte či je zakruťte do spirály. Tu získáte navinutím na rukojeť vařečky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/6

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč