Jednoduché a rychlé rizoto, kdy do základu přimícháte rajčata, nejlépe ze zahrádky nebo z trhu. Získáte skvělý sezonní a svěží pokrm, který doporučujeme podávat se sklenkou bílého vína!
Suroviny
Postup
Do hluboké pánve nebo širšího hrnce vlijte 3 lžíce olivového oleje, vsypte cibuli a opečte ji dosklovita, osolte a přidejte rýži. Opékejte asi 2 minuty, přidejte chilli, česnek, víno a rajčata a vařte, dokud se skoro všechna tekutina neodvaří.
Přilijte 1/2 litru horkého vývaru nebo vroucí vody, stáhněte plamen a za častého míchání vařte, aby se tekutina vstřebala. Poté postupně dolévejte zbylý vývar nebo vodu a nechte vždy vsáknout, výsledná rýže by měla být na skus (al dente) a krémová, trvá to asi 20 minut. Dochuťte solí, pepřem, stáhněte z plotny a vmíchejte sýr a ještě zbylé 2 lžíce olivového oleje.
Rozdělte na talíře a ozdobte parmazánem, plátky rajčat (pořádně je osolte a opepřete!) a bazalkou.
NĚCO NAVÍC
Při krájení nezapomeňte z rajčat vykrojit tuhou část, která zbyla po stopce.