Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hodnocení receptu
4.6/5 Počet hodnocení: 24
Do hodiny Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 21520 kcal
Bílkoviny 507 g
Sacharidy 3328 g
Tuky 446 g
Vláknina 770 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rajská omáčka s masovými koulemi je rychlejší alternativou té s hovězím masem. I přes svou expresní přípravu vám i vašim dětem bude zaručeně chutnat. Servírujete ji s kynutým knedlíkem nebo vařenými těstovinami. Recept na rajskou omáčku s masovými koulemi podávejte jako vydatnou večeři nebo sobotní oběd. Ideální rodinné jídlo pro velké jedlíky.

Suroviny

Omáčka
slunečnicový olej
mrkev 4 ks
celer ¼ ks
skořice 2 svitky
nové koření 12 kuliček
pepř 25 kuliček
tymián 2 snítky
cukr 5 PL
ocet
vývar hovězí 1 l
Masové koule
mleté maso (mix hovězího a vepřového) 750 g
vejce 3 ks
sójová omáčka
sůl
pepř
chilli sušené
najemno (lze vynechat)
strouhanka

Postup

1

Omáčka:
Jako základ rajské omáčky osmahněte na slunečnicovém oleji na větší kousky nakrájenou mrkev, celer a cibuli. Okořeňte hřebíčkem, celou skořicí, novým kořením, celým pepřem, bobkovým listem a tymiánem.

2

V orestovaném základu omáčky potom nechte zkaramelizovat cukr a zastříkněte octem.

3

Přidejte rajský protlak a dále restujte tak, aby se základ nepřipálil. Zalijte hovězím vývarem, přídejte krájená rajčata a provařte půl hodiny.

4

Na závěr přidejte kousek citronové kůry a případně zahustěte jíškou z másla a hladké mouky (většinou není potřeba).

5

Povařte dalších 15 minut a propasírujte přes sítko. Rajskou omáčku případně dochuťte.

6

Masové koule:
Mleté maso dejte do mísy, zalijte trochou vody, přidejte vejce, sójovou omáčku, sůl, mletý pepř, sladkou papriku, případně chilli koření podle chuti a promíchejte. Pokud máte rádi, můžete přidat i jemně nakrájenou cibuli.

7

Až bude směs důkladně spojená, začněte přisypávat strouhanku tak, aby směs byla dostatečně hustá.

8

Vytvarujte stejně velké koule, které dejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů do zlatova, občas obráťte. Masové koule servírujte s rajskou omáčkou a kynutým knedlíkem nebo těstovinami.

Foto ilustrační, zdroj: Unsplash.com

Autor: jirikrecek

Apetit magazín

3 destinace, kam letos za dobrým jídlem a pitím

3 destinace, kam letos za dobrým jídlem a pitím

Léto je doba objevování, experimentování a nacházení nových favoritů. A to hlavně v rámci jídla a pití. Chcete se letos vydat po stopách tradičních zahraničních kuchyní a nevíte, kam přesně by to mělo být? V článku vám prozradíme 3 země, ve...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč