Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Řecká kuřecí polévka s citronem

Řecká kuřecí polévka s citronem

3.5/5 Počet hodnocení: 6
Do hodiny Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3135 kcal
Bílkoviny 215 g
Sacharidy 243 g
Tuky 124 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle řecká sváteční polévka je sytá a výživná díky těstovinám a vejcím, ale zároveň jí citron dodává svěží chuť, která je ještě podtržená čerstvým koprem.

Suroviny

pórek 1 ks
velký, světlá část na půlkolečka
řapíkatý celer 2 ks
na 0,5cm plátky, listy ponechané na dokončení
sůl
pepř
čerstvě mletý
česnek 3 stroužky
prolisované
vývar kuřecí 2 l
těstoviny 200 g
drobné (např. tarhoňa či orzo)
natrhané po vlákně (viz Něco navíc)
vejce 5 ks
velikost L
nastrouhaná
jarní cibulka 3 ks
nakrájená natenko
kopr snítky
pár snítek, na dokončení

Postup

1

Ve velkém hrnci na středním plameni rozpusťte máslo. Přidejte pórek, řapíkatý celer, osolte a opepřete a opékejte doměkka, asi 8 minut, na poslední minutu přidejte česnek. Vlijte vývar a přiveďte k varu. Do vroucího vývaru vsypte drobné těstoviny a vařte – po dobu uvedenou na obalu tak, aby byly al dente, občas promíchejte. Polévku odstavte z plotny a vmíchejte natrhané kuřecí maso.

2

V misce prošlehejte vejce s citronovou šťávou a za stálého šlehání do misky pozvolna přilijte 1–2 naběračky horké polévky tak, aby se vejce nesrazila. Vzniklou směs pak opět za stálého šlehání pozvolna přilijte zpět do polévky. Nakonec vmíchejte jarní cibulku, vraťte na plotnu a nechte ještě 5 minut zvolna vařit do zhoustnutí.

3

Polévku rozdělte do talířů a každou porci ozdobte lístky řapíkatého celeru, citronovou kůrou, snítkami kopru a čerstvě namletým černým pepřem.

NĚCO NAVÍC
Do polévky můžete použít i pečené maso z předchozího dne nebo 2 kuřecí prsní řízky, buď opečené na pánvi na troše oleje, nebo pošírované.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/5

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč