Bliny jsou skvělým pohoštěním – fungují totiž jako minichlebíčky!
Suroviny
Postup
Do mléka přidejte droždí a cukr a rozmíchejte.
Přidejte žloutek, obě mouky a promíchejte.
Z bílku vyšlehejte tuhý sníh a vmíchejte do těsta.
Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout, těsto by mělo zhruba zdvojnásobit svůj objem.
Rozehřejte lívanečník či větší pánev, vytřete olejem a postupně opékejte lívance.
S ŘEPOU
Řepu promíchejte s žervé, osolte a opepřete. Na bliny dejte 1–2 lžičky řepové pomazánky a ozdobte polovinou vajíčka a řeřichou.
S MAKRELOU
Makrelu promíchejte s pomazánkovým máslem, dochuťte křenovou pastou, rozdělte na bliny a ozdobte okurkou a sezamem.
S KAVIÁREM
Na bliny dejte zhruba lžíci zakysané smetany a na ni 1–2 lžičky kaviáru. Ozdobte snítkou kopru