Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Sekaná z černých fazolí s avokádovou pomazánkou
Sekaná z černých fazolí s avokádovou pomazánkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Sekaná z černých fazolí s avokádovou pomazánkou

4.2/5 Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5820 kcal
Bílkoviny 230 g
Sacharidy 849 g
Tuky 95 g
Vláknina 81 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Až tuhle mexicky laděnou veganskou „sekanou“ ochutnáte, pochopíte, proč jsme se o ni po nafocení málem poprali. Je totiž tak dobrá, že se i milovníci masa (a že jich v redakci pár máme) budou nevěřícně oblizovat. 

Suroviny

lněná semínka 3 PL
mleté
olivový olej 1 PL
+ na potírání
nakrájená nadrobno
česnek 3 stroužky
nakrájené nadrobno
zbavená semínek a nakrájená na kostičky
mrkev 1 ks
nastrouhaná nahrubo
zbavená semínek a nakrájená na kostičky
římský kmín 1,5 ČL
mletý
chilli sušené 1,5 PL
nebo méně, podle chuti
oregano 1 ČL
sušené
tymián sušený ½ ČL
koriandr čerstvý 3 snítky
nakrájený nadrobno
fazole černé 2 konzervy
1 konzerva à 560 g, fazole propláchnuté a scezené
mražená kukuřice 120 g
povolená a okapaná, nebo množství okapané kukuřice z konzervy
jemné
mouka ovesná 60 g
nebo semletých nebo rozmixovaných vloček
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na pomazánku
bazalkové pesto 3 PL
zralé, dužina rozmačkaná
rajčata cherry 4 ks
nasekaná
koriandr čerstvý 2 PL
nadrobno nakrájený

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C. Formu na chlebíček dlouhou cca 22 cm vyložte pečicím papírem. Mleté lněné semínko smíchejte v misce se 125 ml vody a odložte do chladničky, než nachystáte zbytek sekané.

2

Na střední oheň postavte velkou pánev a rozehřejte v ní 1 lžíci olivového oleje. Pak vsypte cibuli, česnek, nakrájenou papriku, nastrouhanou mrkev a nakrájenou papričku jalapeño. Opékejte 5–7 minut, aby cibule zesklovatěla/zprůsvitněla a mrkev začala trochu měknout. Přesuňte do velké mísy a promíchejte s veškerým kořením, sušenými bylinkami i čerstvým koriandrem; odložte stranou.

3

V mixéru či food processoru rozsekejte najemno fazole z 1 konzervy. Přesuňte do mísy k ochucené zelenině a vmíchejte zbývající fazole, kukuřici, vločky, ovesnou mouku a namočené mleté lněné semínko z chladničky. Osolte, opepřete, ochutnejte a podle potřeby dolaďte další solí či kořením. Směs namačkejte do připravené formy a uhlaďte povrch, aby se pekla co nejrovnoměrněji. Sekanou pečte 40–45 minut, během pečení ji občas potřete olivovým olejem a ke konci zakryjte alobalem, pokud by příliš ztmavla. Vyjměte z trouby a nechte stát 10–15 minut, aby sekaná ,odskočila‘ od stěn formy. Pak ji opatrně vyklopte. Čím déle bude chladnout, tím spíše se nebude při krájení rozpadat.

4

Na pomazánku důkladně smíchejte v misce pesto, rozmačkané avokádo, nakrájená rajčátka a koriandr. Dolaďte podle chuti.

5

Plátky sekané podávejte potřené pomazánkou.

NĚCO NAVÍC
Sekanou můžete zamrazit až na 3 měsíce pevně zabalenou do potravinářské fólie nebo uzavřenou v pevném plastovém sáčku. Můžete ji zamrazit také přímo ve formě, pak stačí natěsno zakrýt jen vršek. V případě, že se chystáte sekanou mrazit, vynechte omáčku a udělejte ji čerstvou až k podávání.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/3

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč