Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Snadná domácí slanina

Snadná domácí slanina

3.5/5 Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7671 kcal
Bílkoviny 231 g
Sacharidy 562 g
Tuky 490 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle domácí slanina po dokončení připomíná pancettu. Neobsahuje žádnou chemii, konzervuje ji jen sůl, a proto je potřeba ji spotřebovat do týdne po dokončení. Je skvělá na vaření, stejně jako grilovaná do sendviče. Nebo ji můžete nakonec ještě vyudit (5 až 6 hodin studeným kouřem). 

Suroviny

bůček 1,4 kg
koriandrová semínka 2 PL
sůl mořská 800 g
hrubá
třtinový cukr 200 g
pepř 2 PL
nahrubo drcený

Postup

1

Opražte koriandr nasucho na pánvi 30 sekund. Potom ho nahrubo podrťte v hmoždíři a smíchejte s ostatními přísadami kromě masa. . 

2

Třetinu směsi rozprostřete do skleněné nebo porcelánové nádoby, do níž se bůček vejde tak akorát. Na to položte maso, posypte zbylou směsí, přiklopte a dejte do chladu na 5–6 dní. Občas obraťte.

3

Až bude maso prosolené a zpevní, vyndejte ho, odstraňte zbytky soli a koření, osušte papírovými utěrkami a dejte znovu do chladu – tentokrát nepřiklopené na 1–2 hodiny, až oschne. Domácí slanina vydrží v chladu v uzavřené nádobě až týden

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/2

Komentáře

17.03.2017 09:19

udělala jsem vše podle návodu, ale slanina je příšerně slaná, to se vůbec nedá jíst, tak nevím, jestli se to dá nějak využít

18.03.2017 21:16

Nedá, tohle fakt blbý recept.

20.03.2017 10:00

Dobrý den, Jitko, Vaše neblahá zkušenost nás opravdu velmi mrzí. Ještě se poptám v redakci, ale mám trochu obavu, že pokud se ubere soli, existuje daleko větší možnost, že se maso v průběhu přípravy začne kazit. Sůl totiž v receptu funguje jako „konzervant“ a maso chrání. Pokud se množství soli sníží, muselo by se maso pravděpodobně ochránit před zkažením nějak jinak. Nezkoušela jste slaninu (třeba opečenou) použít do nějakého jídla s tím, že byste ho už více nesolila?

20.03.2017 15:45

Já mám třeba od tchýně zeleninu mrkev,celer,petžel naloženou a taktéž hodně slaná,ale je to pod jídlo do polévek a nemusí se dosolovat zkusila bych pod jídlo. Nebo do vaječiny kousek a už nesolit. Ono bohužel u domácích slanin to jinak nejde než tou solí to konzervovat pokud teda nechcete pripravovat tu slaninku s nějakou chemii která ji udrží čerstvou. Říkám zkuste pod jídlo a uvidíte. :-)

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...