Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Snadný jahodový koláč
Snadný jahodový koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Snadný jahodový koláč

4.3/5 Počet hodnocení: 80
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5492 kcal
Bílkoviny 115 g
Sacharidy 532 g
Tuky 300 g
Vláknina 78 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle koláč většinou ani nestačí pořádně vychladnout, a už je ho půlka pryč!

Suroviny

jahody 750 g
máslo 240 g
+ navíc na vymazání pekáčku
nebo hrubá, na vysypání pekáčku
+ 2 lžíce na posypání koláče
semínka vyškrábnutá
vejce 4 ks
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
sůl 1 špetka
15–30% tuku
na poprášení

Postup

1

Jahody očistěte, odstopkujte a nakrájejte na plátky. Menší stačí přepůlit. Zatímco budete připravovat těsto, nechte je v sítu dobře okapat.

2

Troubu vyhřejte na 180°C. Plech či pekáček o rozměrech 25 x 35 cm vymažte máslem a vysypte polohrubou nebo hrubou moukou.

3

Máslo vyšlehejte s cukrem a vanilkou do nadýchané pěny, trvá to asi 10 minut. Pak jedno po druhém zašlehejte vejce. Mouku prosejte společně s kypřicím práškem a solí a tuto směs střídavě se zakysanou smetanou zašlehejte do vaječného základu. Vždy počkejte, než je předchozí dávka zapracovaná, a poté přidejte další. Nakonec opatrným překlápěním stěrkou vmíchejte do těsta 2/3 jahod. Těsto vlijte do formy, urovnejte, poklaďte zbylými jahodami a posypte 2 lžícemi krupicového cukru. Vložte do trouby a pečte přibližně 50 minut dozlatova nebo dokud není špejle zapíchnutá do koláče po vytažení beze stop syrového těsta. Nechte vychladnout. Před podáváním poprašte moučkovým cukrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/6

Apetit magazín