Zbylé pažitkové pesto dejte do vyvařených skleniček a zalijte olejem, v chladu vydrží až měsíc.
Suroviny
Postup
Na noky prošlehejte vidličkou 2 vejce s 1 lžičkou soli, 1 lžící rostlinného oleje a mlékem. Vsypte mouku a krátce promíchejte. Nechte 30 minut odpočinout. Odpočinuté těsto by mělo být pevné a pružné.
Na pesto vložte pažitku, parmazán, vlašské ořechy a česnek do mixéru a rozmixujte najemno, postupně dolévejte olejem podle potřeby a mixujte do konzistence, jakou máte rádi.
Mezitím ve velkém hrnci přiveďte k varu 3–4 litry vody, osolte ji. Těsto protřete do vroucí vody přes struhadlo na halušky. Vařte 3–5 minut, až nočky vyplavou na hladinu. Sceďte a nechte v cedníku vykapat. Ve velké hlubší pánvi rozehřejte zbylý olej na noky a opečte je na něm dozlatova. Opečené noky vyklopte a v uvolněné pánvi připravte míchaná vejce. Čtyři vejce rozklepněte do misky, osolte je a opepřete a lehce promíchejte. V pánvi rozehřejte olej, vlijte vaječnou směs a začněte ji vařečkou stahovat od okrajů ke středu. Podle chuti k vajíčkům na závěr vmíchejte petrželku. Podávejte s nočky a pestem a ozdobené další pažitkou.