Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Svařené hrušky se sušenými švestkami

Svařené hrušky se sušenými švestkami

5/5 Počet hodnocení: 3
Do 30 minut Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2121 kcal
Bílkoviny 4 g
Sacharidy 322 g
Tuky 49 g
Vláknina 67 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ani kompot, ani svařené víno, spíš vinná pěna s ovocem. Každopádně mimořádně zajímavý, rychlý a vtipný dezert.

Suroviny

zralá a pevná
přírodní
vypeckované a usušené
těžké
ve svařené šťávě z citronu a ze 100 g krupice, povařte kůru

Postup

1

Opláchnuté hrušky podélně rozpulte a vykrojte jádřinec.

 

2

Cukr vsypte do velké silnostěnné, nejlépe nepřilnavé pánve, přidejte máslo a zahřejte, až se rozpustí. Pak do něj vložte rozpůlené hrušky a na středním plameni je nechte pomalu zkaramelizovat. Trvá to asi deset minut. Pánví občas zatřeste, aby se ovoce nepřichytilo.

 

3

Přidejte sušené švestky a ještě minutu vařte. Pak pánev stáhněte z ohně a vlijte do ní víno, ale opatrně: bude to prskat, tak ji držte dál od sebe. Vraťte na mírný oheň a přidejte semínka vyškrábnutá z vanilkového lusku. Všechno pak pět minut jemně provářejte na mírném ohni.

 

4

Pomocí děrované naběračky vyjměte ovoce a dejte ho stranou. Šťávu osm až deset minut vařte, aby vznikla hustá, sladká omáčka. Vraťte do ní hrušky a podávejte horké nebo vychladlé, ozdobené citronovou kůrou v cukru.

.
 

Jak připravit kandovanou citronovou kůru?

Z omytého citronu sloupněte kůru (nejlíp to jde škrabkou na brambory), v kastrůlku ji zalijte vodou, uveďte do varu a slijte. Postup opakujte. Citron mezitím vymačkejte a šťávu svařte se 100 g cukru krupice; v sirupu pak deset minut povařte spařenou kůru. Poté ji vyjměte a nechte zaschnout na kuchyňském papíru

Apetit magazín