Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.8/5 Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Snadné 8 dílků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3974 kcal
Bílkoviny 66 g
Sacharidy 306 g
Tuky 273 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zužitkujte úrodu jinak, než jste zvyklí. Určitě si pchutnáte.

Suroviny

sušenky 150 g
krystalový cukr 140 g
+ na posypání
vanilkový extrakt 1 ČL
vejce 3 ks
smetana 150 ml
na vaření
vypeckované

Postup

1

Připravte si základ Rozehřejte troubu na 160 °C. Rozpusťte máslo, vsypte do něj nahrubo rozdrcené sušenky a důkladně promíchejte. Hmotu přesuňte do formy o průměru 20 cm a pečlivě upěchujte obrácenou lžící.

2

Pomazánkové máslo spojte s cukrem. Do hladké směsi přimíchejte vanilku, vejce (pěkně jedno po druhém) a smetanu. Nalijte na sušenkový základ a pečte, aby okraje dezertu zpevnily a střed se ještě trochu chvěl – jako želé. Ztuhne totiž až při chladnutí.

3

Rozpůlené švestky naskládejte řeznou stranou dolů do zapékací mísy, posypte zbylým cukrem a přidejte do trouby, aby se posledních deset minut pekly společně s koláčem. Švestky by měly zkřehnout, ale jinak zůstat pevné. Oboje pak nechte zcela vychladnout.

4

Vystydlý korpus opatrně vyjměte z formy a přemístěte na servírovací talíř. Poklaďte pečenými švestkami a pokapejte šťávou z nich.

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?

Ne vše staré je špatné, což jistě platí o retro sladkostech. Některé z nich přežily obě války, minulý režim i jeho pád a pár z nich dokonce vstoupilo do nového tisíciletí, jiné jsou již jen mlhavou vzpomínkou, kterou si naše paměť...