Nejlepší snídaně na světě? Čerstvá voňavá houska právě vytažená z trouby s trochou másla. Pokud nechcete běhat do pekárny, upečte si vlastnoruční žemle podle našeho receptu.
Suroviny
Postup
Z droždí, lžičky cukru, hrstky mouky a 150 ml vlažného mléka nechte vzejít kvásek.
Zbývající mouku dejte do mísy, přilijte vzešlý kvásek, ještě trochu mléka, změklé máslo, vejce, žloutek a sůl a vypracujte lehké vláčné těsto. Nechte ho asi 1 – 1,5 hodiny v teple kynout.
Troubu zahřejte na 190 °C.
Vykynuté těsto zpracujte a upleťte z něj 12 housek ze tří pramenů.
Naskládejte je s rozestupy na plech vyložený pečicím papírem, nechte trochu nakynout a potřete bílkem. Posypte solí a mákem.
Pečte dozlatova asi 20 minut.
NĚCO NAVÍC
Pokud se obáváte, že nevstanete včas, abyste zadělali těsto, nemáte domácí pekárnu a vaše rodina nemiluje pozdní snídaně, připravte těsto večer, než půjdete spát. Nechte ho kynout v lednici. Až ráno vstanete, vyndejte těsto z chladničky, propracujte ho (půjde to ztuha) a nechte 30 minut v teple. Znovu ho prohněťte (těsto by mělo zvláčnět) a upleťte z něj housky.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Neodolatelné domácí pečivo: 35 ověřených receptů(35 receptů)
Komentáře
Půl kila mouky potřebuje DVĚ lžičky soli, jedna je opravdu málo.
Housky jsou skvělé, ale přidejte lžičku soli navíc, housky jsou jinak bez chuti
Pomalé kynutí přes noc v lednici je pro kynuté těsto výborné. Peču tak každou vánočku.
je pefektní, mám jej v oblíbených a pokaždé je hned pryč, pokud přijde návštěva, tak si žádají recept. Obvykle používám šlehačku místo smetany.